Här är ytterligare 10 spartips för resan

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-01-02

1. Åk dit det är billigast

Prisnivån på mat, dryck och annat skiljer stort på olika resmål. Länder som Thailand, Turkiet och Bulgarien är betydligt billigare att vistas i än Grekland, Italien och Spanien.

Så även om själva resan är dyrare kan slutnotan för en tvåveckorssemester ändå bli lägre i Thailand än på Kanarieöarna.

2. Välj ”allt ingår”

På en del resmål kan man välja ”all inclusive”, det vill säga ett hotell där man inte betalar ext-ra för mat och dryck.

När Resa i fjol testade ”allt ingår” tjänade sällskapet på fyra personer cirka 5 000 kr tillsammans per vecka.

3. Utnyttja alla rabatter

Här finns det åtskilliga hundralappar att tjäna. Alla charterarrangörer erbjuder olika former av rabatter, som:

Barnen reser ofta till halva priset, när de reser tillsammans med två fullt betalande vuxna. Har de inte fyllt två på avresedagen betalar de oftast bara 200 kr om de inte sitter i egen flygstol och inte har egen säng.

100–300 kr i rabatt när du bokar resan på nätet. Tips: gå till resebyrån och fråga om de ger dig samma rabatt mot att de får dig som kund.

Boka-tidigt-rabatt. Fritidsresor ger 200–400 kr rabatt på utvalda datum och hotell, Ving ger 500 kr. Men senast nyårsafton måste du boka resan ur sommarkatalogen.

4. Res till okänt mål

Flera charterarrangörer erbjuder överraskningsresor, ett slags helt ospecificerad sista minuten-resa. Apollo kallar sin för Wild Card, Ving för Joker och Fritidsresor för Semesterklippet.

Så här går det till: Du betalar runt 3 300 kr per person, väljer vecka och ungefärlig avresedag. Mot tillägg på runt 200 kr får du garanterat resa på en helg.

Fem, sex veckor före avresan får du veta när och vart resan går. Resmålet ligger på en ort ur det ordinarie programmet och hotellet är minst trestjärnigt.

5. Fixa boendet själv

Köp en billig flygstol på charterflyget. Eller nyttja de reguljära bolagens kampanj- och lågpriser. Det går att ordna hotell själv när man kommer fram, även på chartermålen. Men bokar du via en svensk agent, till exempel Sembo eller Stop over, skyddas du av svensk lag om något går åt skogen.

www.sembo.se

www.stopover.se

6. Ju fler desto billigare

Fyra personer som bor i ett rum betalar förstås mindre än tre personer. Ett ännu billigare alternativ är att två familjer på 6–8 personer delar på en tre- eller fyrarummare. Du hittar dem till exempel på Cypern (Fritidsresor), Lanzarote (Fritidsresor) och Teneriffa (Apollo).

7. Bo i lägenhet

Det är nästan alltid billigare att bo i en lägenhet än i ett hotellrum. Prisskillnaden är oftast 100–300 kr per person. Dessutom är lägenheter ofta trevligare och större – och man har ett kök där man kan laga mat själv och spara ytterligare pengar.

8. Byt bostad

Byt hus eller lägenhet med en familj från ett annat land. Då är det bara själva flygstolen och maten som kostar. Intervac är en icke-kommersiell organisation med medlemmar i över trettio länder. Här kan du leta efter andra bytessugna på nätet. Avgiften är som lägst 695 per år.

www.intervac.se

9. Boka lokalt

Jämför charterarrangörens aktivitets- och utflyktspris med lokala arrangörers. Det kan löna sig att ordna aktiviteter på egen hand. En nackdel är att guiderna inte pratar svenska.

10. Ha is i magen

Några sista minuten-resor finns nästan alltid kvar, men räkna inte med att du kan få biljetter till din favoritort. Är ni många kan det dock vara svårt för alla att hitta platser till samma resmål.

Följ ämnen i artikeln