Länderna där du kan fynda mitt i krisen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-31

Kronfall, finanskris – och fyndläge på resor.

Allt är inte becksvart efter valutakraschen. Turkiet är ett av flera länder som faktiskt blivit billigare för svenskar.

Längtar du efter brasiliansk hetta? Nu sjunker priserna i landet.

Det har hänt mycket på tre månader. Dollarn har blivit mer än 30 procent dyrare mot kronan, den thailändska bahten har stigit med 28 procent och euron kostar nästan sex procent mer i dag än vad den gjorde i slutet av juli.

Det har gjort att populära svenska vinterresmål som Thailand, och USA snabbt blivit betydligt kostsammare att semestra i för svenska familjer.

Australien billigare

Men alla länder har inte blivit dyrare. Långväga drömresmål som Australien, Nya Zeeland och Sydafrika är plötsligt mer prisvärda än på länge att vistas i som svensk turist.

–?Det är oerhört fördelaktigt att vara i Sydafrika just nu. Ligger valutan kvar på samma nivå kommer landet helt klart att bli mer populärt för resenärer som gärna åker långt, säger Martin Durnik, informatör på resebyrån Ticket.

Turkietfeber

Men för de flesta är det förmodligen mer glädjande att svenska charterfavoriten Turkiet också sjunkit i pris.

–?När ekonomin försämras väljer vi hellre att resa kortväga. Nästa säsong blir utbudet till Turkiet större och låga priser gör landet ännu mer attraktivt, säger Kajsa Moström, informatör på Apollo.

Hos Airtours, som säljer många weekendresor, är Turkietfebern redan i full gång.

–?Istanbul går som tåget. Vi har faktiskt förlängt vår säsong med en månad, till slutet av november, säger Stefan Chatzopoulos, informationschef på Airtours.

Inga sänkta priser

I vissa andra länder får en billigare valuta ingen egentlig effekt. Ungern och Polen är två ”nära” länder som blivit billigare enbart på pappret.

–?Valutorna har sjunkit men samtidigt har prisnivån i båda länderna gått upp, säger Ewa Nowicka, vd på Orbis Resor.

Trots att oljepriset gått ner är sänkta priser på flygresor inte att vänta. Flygbolagens bränsleavtal förhandlas inte om förrän nästa höst och den vikande konjunkturen väntas slå hårt mot flygbolagen.