Grekisk husman fylld med kärlek

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-08

Ulrika hittade kärleken bland grytorna på Naxos

Nyskördade grönsaker.

En handfull färska kryddor.

Och gott om tid.

– Det är receptet bakom en god grekisk middag, säger Ulrica Nilsson Korre, som funnit kärleken bland grytorna på Naxos.

Det här är en typisk sommarrätt, som passar när det är varmt, säger Ulrica Nilsson Korre, 28, och skär av toppen på ett gäng stora, gröna paprikor.

Hon ska visa oss hur man lagar fyllda tomater och paprikor, typisk grekisk husmanskost.

– Vi använder alltid de grönsaker som är i säsong. Nu är det mycket tomater eftersom de smakar som bäst så här års.

Fyllningen i grönsakerna varierar också, beroende på säsong. Den här gången blir det zucchini, aubergine, morot – och rikligt med färsk persilja, mynta och dill. Men Ulrica har svårt att ge några exakta mått.

– Det finns inga recept, här tar man en näve av det som finns och smakar av. Välj de kryddor och grönsaker du gillar bäst.

När grönsakerna åkt ner i stekpannan tar Ulricas man, Franco Korres, över. De träffades första gången för snart åtta år sedan, då en 20-årig Ulrica var på sin första Naxossemester.

– Vi åt ofta här och Franco jobbade som servitör. Året efter kom jag tillbaka med mina kompisar och då hade han och hans bror köpt restaurangen.

Det blev förstås många och långa besök på restaurangen, även den gången. När veckan var slut gjorde Ulrica som kompisarna och packade för att ta båten från ön. Men precis innan hon skulle kliva ombord ångrade hon sig.

– ”Jag ska bo här”, sa jag till mina kompisar och gick tillbaka till restaurangen.

Resten är, så att säga, historia. Och nu springer Ulrica runt i köket samtidigt som hungerframkallande dofter av mynta och vitlök sprids. Grönsakerna har åkt in i ugnen. Där ska de stå i minst en och en halv timme – det är ingen snabbmat, snarare en rätt för en söndagsmiddag med familjen.

– Grekisk matlagning tar tid. För att smakerna ska komma fram ska det stå och puttra länge och köttet marineras i timmar.

En svensk man och hans dotter tittar in i köket och tackar för middagen kvällen innan. Restaurang Oasis ligger på vägen mellan Naxos stad och populära Saint Nicholas beach. Många av de svenskar som passerar här varje dag har blivit stamgäster. Trots det hittar man inga köttbullar på Oasis meny. Ulrica rekommenderar hellre något grekiskt. Som stifado, kanin med vitlök och lök i tomatsås – eller de fyllda grönsaker som vi till sist blir serverade.

Det syns att det är en rätt som har tagit tid, och kryddats med kärlek. De mustiga grönsakerna gifter sig fint med smaken av persilja och dill.

Som ett smakfullt äktenskap mellan Grekland och Sverige.

Ulrica Nilsson Korre

Ålder: 28 år.

Familj: Maken Franco Korres och numera sonen Stelios, sex månader.

Bor: Naxos, Grekland.

Favoriträtt: ”Jag tycker om ost, som gratinerad fetaost. Men också fyllda grönsaker och kåldolmar.”

Om att bo i Naxos: ”Jag har sett den andra sidan av Naxos. Från maj till oktober är det jobb 24 timmar om dygnet. Sedan stänger vi restaurangen och reser runt och letar ny inspiration. Och äter långa och livliga middagar med familjen. Greker är verkligen högljudda och stimmiga. Men naxianerna är också väldigt snälla och ödmjuka.”

Följ ämnen i artikeln