Så lätt blir resan ekorätt

Uppdaterad 2018-07-06 | Publicerad 2008-07-14

Följ med på en klimatsmart semester

Fyra barn mellan 12 och 17 och en ensam förälder. Det är som upplagt för en konfliktfylld semester.

Så när oddsen ändå verkar dåliga – varför inte testa något annorlunda, nytt och spännande?

Det var min tanke när jag planerade om bilsemestern till en klimatsmart semester med inslag av ekoturism. En kombination som inte bara visade sig vara bra för samvetet utan också en riktig höjdare för alla, från den strandtokiga tjejen till den avslappnade tonårsgrabben.

Säg ekoturism och de flesta tänker på farfars fotvandring i fjällen eller möjligen en cykelsemester längs dammiga landsvägar långt från ära och redlighet. Men mycket har hänt under de senaste åren och i dag finns ett brett och rikt utbud av naturnära och ekologiskt hållbara alternativ för alla plånböcker och smaker. Du kan göra allt från att ökryssa i Östersjön till att få otroliga naturupplevelser vid lapporten i Abisko och du kan bo i allt från tält till ombonade kajutor.

Påverkar miljön

Ekoturism är alltså inte längre bara till för friskusar och självplågare.

Men vad har turismen för miljöpåverkan?

– Turismen påverkar miljön och naturen på en rad sätt – allt från koldioxidutsläpp och vattenanvändning till sopor. Turistnäringen svarar för 10 procent av Sveriges totala utsläpp av koldioxid, säger Marie von Zeipel, pressansvarig på Världsnaturfonden.

Glöm inte resan dit

Och en ekosemester blir inte miljövänlig av sig själv. Enligt Marie von Zeipel står tre saker för huvuddelen av turismens miljöpåverkan:

– Resorna, aktiviteterna på resmålet och övernattningarna orsakar störst klimatpåverkan. De mest miljövänliga sätten att resa är med tåg, långfärdsbuss och cykel.

Så en veckas kanotsemester i smålandsskogarna kan vara en miljöbelastning om resan sker med bil och fjällvandringen i Lappland blir rent miljöskadlig om man flyger dit. Men det gör också att alla semestrar kan göras mer miljövänliga om man reser klimatsmart och bor och lever utan att dra mer energi än hemma.

Tågresan – oväntad bonus

Vår semester började med en tågresa, som bilkramare hade jag väntat mig att det skulle bli en av de jobbigaste bitarna men det blev tvärtom. Att slippa köra ger underbart mycket tid till annat. Läsning, umgänge och sällskapsspel med barnen när man vanligen bara grymtar tillrättavisningar och håller ögonen på alla andra ovana semesterbilister. Dessutom tog vi ett nattåg och känslan av att komma fram till resmålet tidigt, utvilad och avslappnad var en oväntad bonus.

Inre känsla av lugn

Själva ekoturismen då? Helt magisk. Smålands högland är en unik upplevelse och mängden småvägar och vandringsleder gör att alla som vill lätt kan slå upp sitt tält vid en egen liten skogstjärn eller sjövik. Men även om naturen höll allt den lovade av upplevelser var det ändå den inre känslan som gav mest. Lugnet, tiden och möjligen det kalla sjövattnet gav utrymme för samtal och delade skratt som födde en ny sammanhållning. En tågresa senare fann vi samma känsla bland bondgårdarna i Roslagen.

Ekoturism omfattar mycket och för oss lär det bli fler naturnära semestrar och definitivt mer klimatsmart resande.

Tor Tolander

Följ ämnen i artikeln