Tipsen till Europas billigaste huvudstad

Av: Kristin Westesson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: JOHAN SÖDERLUND
Ena Bašic och från Sarajevo och Merna Zohdy från Kairo njuter av Katedraltorget – deras favoritplats i sin tillfälliga hemstad.

Vilnius är en av de billigaste huvudstäderna i Europa. Och det är öl, god mat, hippies och en spännande historia som gäller.

Följ med till Litauen – långt borta från fördomarna om att det skulle vara en grå öststat.

I Forex banks senaste storstadsindex (augusti 2013) rankades Vilnius som den billigaste storstaden i världen.

Men vad har den då att erbjuda?

Massor, visar det sig.

Det är en ljum aprilkväll och Vilniusborna har precis börjat leta sig ut på uteserveringarna efter vinterdvalan. Den lilla storstaden, med omkring 550000 invånare sjuder av liv, och vi slår oss ner på SMC/CAC:s uteservering.

Vi dricker en lokal öl och äter friterat bröd med ostsås. Marija Jure, 36, och hennes vän Denis Genys, 28, berättar att det här är ett av ställena som ser ut som det gjorde under sovjettiden. En mörk, mörk bar med en stor konsthall där det mesta är i betong.

”Härlig stämning”

Mysfaktorn är låg, men vi slås i stället av coolhetsfaktorn. Klientelet består till stor del av konstnärer och artister.

– Det är en härlig stämning här och alltid fullt, säger Denys.

De pratar om sin hemstad som ”mysig och liten, men inte för liten” och skulle inte kunna tänka sig att bo någon annanstans.

I Gamla stans gränder, som är de bäst bevarade i Europa och med på Unescos världsarvslista, finns många bra restauranger. Ju längre in vi kommer, desto mysigare ställen hittar vi.

Ett bord mitt ute på en gata lockar in oss till Rene och deras superba musslor som serveras varje tisdag och torsdag i ett tiotal olika varianter. ­Detta måste vara en av de mest originella restaurangerna i staden med karismatiska servitriser och pappersdukar där alla gäster gjort sina personliga konstverk.

 En kort promenad bort till Vilniaus Street finns flera bra uteställen att fortsätta kvällen på. Och lika många bra uteställen som det finns på nätterna, lika många bra lunchställen finns det på samma gata dagtid.

”Jag blev kär i Vilnius”

Det finns en del måsten i Vilnius. KGB-museet, där man påminns om landets plågsamma historia i byggnaden som tidigare verkat som fängelse, är ett av dem.

Gedominas Avenue som erbjuder den bästa ­shoppingen och Gedominas Tower, med en strålande ­utsikt över hela staden, är två andra självklara stopp på ett veckoslut.

Efter promenaden upp och ner till tornet på kullen, som måste vara Vilnius bästa pulkabacke ­vintertid, om än livsfarlig, är det skönt att bara sätta sig ett tag och se på folklivet på Katedraltorget – stadens hjärta.

Där träffar vi Ena Bašić och Merna Zohdy som njuter av en glass i eftermiddagssolen.

– Jag blev kär i Vilnius. Min favoritplats är här, mitt på torget, säger Ena, som kommer från Sarajevo och jobbar som lärare i ett utbytesprojekt.

Jag förstår henne. Det finns mycket att se och ­upptäcka, men storstadsstressen är som bortblåst. Det är en lyx att kunna promenera till alla sevärd­heter och att leva som en drottning utan att bli ruinerad.

För den som vill bo i slott men betala för en koja, ja – då har ni ert nästa weekendresmål spikat.

Åka hit

Paket, prisexempel: 2112 kr per person för flyg + två hotellnätter i september, avresa från Stockholm med Airtours.

På egen hand: SAS flyger nonstop till Vilnius från Arlanda. Air Baltic har ofta bra priser (runt 1000 kr t/r) men kräver mellanlandning i Riga.

Sök paketresor, flyg och hotell på Destination.se

Klicka för att se karta över Vilnius

Kolla vädret i Vilnius

Ladda ner guiden!

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN