Nu ska det fin-ätas på Östersjön

Uppdaterad 2011-10-17 | Publicerad 2011-09-22

Fredrik Gustafsson, 32, och Sara Schröder, 31, från Stockholm har testat Silja Lines Menu Signature.

Glöm slafsiga bufféer och trist vin på ”tap”.

Nu presenter Östersjörederierna höstens finsmakarmenyer.

Kocken Mattias Eriksson är en av kockarna som komponerat ihop Silja Lines nya gourmetmeny. Till höger en närstudie av Mattias svampfyllda älgpastrami med basilikasås och sangokrasse.

God mat och dryck blir allt viktigare på Östersjön. Rederierna satsar på ambitiösa menyer med ackompanjerande viner.

Nu presenterar Silja Line höstens Menu Signature med hela sju rätter som anpassats till fartygets nya vinkollektion.

Satsar på toppklass

Trenden att servera riktigt bra mat är tydlig bland kryssningsrederierna i Medelhavet och Karibien. Costa Cruises, Norwegian Cruise Line och Royal Caribbean satsar alla på mat i toppklass och mycket variation.

Men det räcker att stanna på Östersjön i höst om du vill äta gott. Silja Lines nya meny, med mycket skandinaviska smaker, är helt i nivå med de mest ambitiösa Medelhavsrederiernas matkreationer.

Från norr till söder

– Det är så är års det smäller – vilt, svamp bär och skaldjur. Allt det gottaste finns just nu, säger kocken Mattias Eriksson som tagit fram Silja Lines nya gourmetmeny tillsammans med kocken Katja Tarvainen.

– Vi får maten från båda sidor Östersjön och från norr till söder. Allt från ren och sik från norra Finland till havskräftor från Sveriges västkust, säger Mattias Eriksson.

”Jag är överraskad”

Sara Schröder, 31 och Fredrik Gustafsson, 32, från Stockholm var med på provsmakningen av nya Signature-menyn som börjar serveras på Silja Lines fartyg från och med 15 september.

– Det är roligt att man satsar på bra mat på Österjökryssningar. Jag tycker att de verkligen lyckats kombinera maten och vinet. Jag är överraskad, säger Sara.
 

Här är maten, smakerna och priserna på höstens Östersjökryssningar

Silja Lines 7-rättersmeny med 7 sorters vin

(Serveras 15 september–mitten av januari 2012)

Svampfylld älgpastrami med basilikasås och sangokrasse

Jordärtskockssoppa med svart trumpetsvampsravioli

Reninnanlår med gräddkokta kantareller, mandelpotatis och Västerbottenostkrokett

Havskräftsknyte med salvia och svartpeppar

Pocherad rödtunga, confiterad purjulök med dill och romsås

En bit ost

Créme brûlee-bakelse med mandel och jordgubbar

Pris: Cirka 1100 kr. Sju olika sorters vin ingår, ett glas per maträtt.

Birkas kryssningsmeny

(Serveras 1 september–31 oktober)

Kräftcheesecake på svartbrödsbotten

Stekt röding med kantarellstuvning och äpple- och lingonchutney. Alternativt helstekt hjortfilé med svartvinbärsgelé

Lingonmoussebakelse (skogsbärscoulis och vispad crème fraiche smaksatt med vanilj)

Pris: Förköp 280 kr (310 kr vid köp ombord). Vin från cirka 300 kr flaskan.

Viking Cinderellas skaldjurstalrik

Fartygets skärgårdskrog serverar skaldjurstallrik med hummer, havskräftor, insjökräftor, vitvinskokta musslor, färska räkor, rökta räkor samt krabbklo

Pris: Förköp 375 kr (447 kr vid köp ombord). Dryck ingår inte.

Följ ämnen i artikeln