"2010 är hälften av flygbiljetterna gratis"

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-06-02

Ryanairs Nordenchef om flygets framtid

ETT ÖGONBLICK,

"Lotta Lindquist-Brosjö, Nordenchef på Ryanair, som redovisade vinst i år igen - om än fem procent mindre än förra året på grund av priskriget

i Europa.

Varför går det så bra för Ryanair?

- Vi fokuserar på huvudverksamheten, nämligen att flyga. Vi använder andrahandsflygplatser och har inga resebyråer som mellanhänder. Dessutom har vi en stark försäljning av hotell, hyrbilar och försäkringar.

Hur påverkar priskriget mellan lågprisbolagen Sverige?

- Många aktörer verkar tro att man bara startar ett lågprisbolag. Flera av lågprisflygbolagen verkar heller inte må så bra. Vi kommer att se fler konsolideringar mellan bolag - eller att de försvinner. Jag tror att det i Europa kommer att finnas två stora lågprisbolag och några nischbolag. Men samtidigt som många försvinner expanderar de stora bolagen - så det är svårt att säga om det blir färre eller fler linjer.

När kan vi flyga gratis?

- 2010 kommer 50 procent av biljetterna att vara gratis. Men skatt och avgifter betalar man förstås själv. Det som gör det här möjligt är försäljningen av kringprodukter och billigare flygplatser.

Så vi kommer inte att tvingas titta på reklam hela flygresan?

- Nej, det är inte så sannolikt. Det blir mer fråga om försäljning av olika produkter än reklam. Sedan kommer vi förstås att pusha för de varor vi har ombord.

Vart går din drömresa?

- Har hela tiden nya drömresor. Var nyligen i Brindisi i södra Italien och körde runt "klacken". Det var en fantastisk upplevelse - gör gärna den igen.

Bo Svernström

ANNONS

Följ ämnen i artikeln