Heta Madrid

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2000-11-02

Utbudet i Madrid är enormt vare sig det gäller kultur, shopping eller nöje.

Det enda problemet är faktiskt att tiden inte räcker till.

Bara en sån sak att det finns 29 493 barer i stan. När ska man hinna besöka alla dessa?

TJURFÄKTNING I MADRID De finaste hålls på Plaza de Toros Monumental de Las Ventas, här är virtuosen den kvinnliga matadoren Christina Sanchez.

Den spanska huvudstaden är det hetaste resmålet för storstadsresenären som redan sett London, Paris och Rom.

Här finner man det äkta Spanien. Madrid är så långt från Solkusten och Kanarieöarnas turistorter man kan komma.

Medan skymningen lägger sig över hus och torg tjocknar gatorna av ursinnig trafik och på de smala trottoarerna är det omöjligt att ha bråttom när par om par, men också grupper på fyra–fem personer envisas med att promenera i bredd.

De flesta kommer att fastna någonstans på hemvägen, bli stående där med ett glas i handen, byta några ord med kyparen, smutta på glaset och äta något medan vänner och bekanta dyker upp.

Att ”tapear”, gå från bar till bar för att provsmaka de olika barernas specialiteter och ta ett glas är Madridbornas käraste fritidssysselsättning.

Ordet ”tapas” är numera känt över hela världen och kommer ursprungligen från det spanska verbet ”tapar” som betyder ”täcka” och det är just det man gör i Madrid, täcker vinet eller ölen med mat.

Nattsudd till gryningen

Spanjorerna tillhör visserligen de största alkoholkonsumenterna i Europa men här dricker man aldrig något utan att också äta en bit tapas. Sedan dricker man inte heller hela veckans ranson på en kväll. Ingen spanjor skulle komma på tanken att hälla i sig fem stora stark på tom mage. Utelivet under helgerna då gatorna är smockfulla av nattsuddare fram till gryningen är därför betydligt mer städat än i till exempel Stockholm.

Under helgerna blir nätterna alltid mycket sena. Valmöjligheterna är stora. Folkliga caféer, eleganta cocktailbarer, flamencoklubbar, diskotek, vilda rockbarer och så kallade after-hour-klubbar som håller öppet till tolv på söndagsmorgonen.

Men dagen efter väntar kulturen. För medan London är den engelsktalande kulturens vagga, Paris är franskhetens högborg och de som söker tyskans ursprung bäst gör det i Berlin, så är det till Madrid man reser om man fascineras av den latinska kulturen.

Konstupplevelsen får man vid de tre museerna Pradomuseet (Museo de El Prado), Thyssenmuseet (Museo Thyssen-Bornemisza) och Reina Sofia (Centro de Arte Reina Sofia).

Världens mest värdefulla område

De tre konstmuseerna bildar ett kvadratkilometer stort triangelområde som anses vara världens mest värdefulla mark. Med disciplin klarar man av det viktigaste på lördagen där Prado får 60 procent av tiden, Thyssen 30 procent och Sofia 10 procent.

På Pradomuseet nöjer sig den effektive med att se konstverken av de spanska mästarna Velazquez och Goya; Thyssen vandrar man igenom på två timmar och får då en genomgång av hela konsthistorien; på Reina Sofia hänger Picassos starka muralmålning Guernica.

På lördagskvällen är det alltid några som bara måste få vara med när det klassiska fotbollslaget Real Madrid spelar på hemmaplan. Andra kan inte låta bli att se tjurfäktning som hålls på söndagskvällen. Ska man bara se tjurfäktning en gång i sitt liv ska man göra det i Madrid på Plaza de Toros Monumental de Las Ventas. Från den 15 maj fram till första veckan av juni pågår dessutom Feria San Isidro med tjurfäktningar varje eftermiddag.

Ett mer stillsamt alternativ är att strosa runt i Retiroparken eller leta efter fynd på loppmarknaden Rastro som ligger vid kvarteren kring metrostationen Latina. Eller varför inte bara sitta stilla på en uteservering och studera folklivet? Låta tiden gå och känna stadens puls.

Glöm inte heller siestan. Det kan behövas för att orka med en flamencoshow senare på kvällen, för under veckosluten tar natten inte slut i staden som aldrig sover.

Läs mer om Madrid

Thomas Gustafsson (söndag@aftonbladet.se)