Rusning till solen trots finanskrisen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-11

Men räkna med dyrare semester i många länder

Paniken på börserna världen över i veckan har inte smittat av sig på svenskarnas reslust, i alla fall inte än.

Finanskrisen avskräcker inte svensken från att resa – inte än i alla fall. Men de första tecknen på lågkonjunkturen börjar synas även i resebranschen:

– Bokningar av dyra långresor med reguljärflyg har mattats av den senaste tiden, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Och till nästa sommar drar flera charterbolag ner på utbudet av resor.

Efter ett par riktigt bra år går nu även resebranschen mot tuffare tider. Bokningarna till den kommande vintern ligger visserligen på rekordnivåer. Och bokningsläget inför nästa sommar är också i nivå – eller till och med bättre – än i fjol vid den här tiden.

Samtidigt har de stora charterbolagen valt att krympa kostymen lill nästa år, för att inte stå med en massa osålda resor när konjunkturen viker. I de flesta fall handlar det om neddragnignar på 2-3 procent eller något mer.

– Vi förbereder oss på en minskad efterfrågan, framförallt till nästa sommar och vinter, säger Peter Hellström, informatör på Fritidsresor.

Han påpelar också att den som bokar en resa till nästa sommar har öppet köp fram till årsskiftet.

Lugn vecka

Annars rapporterar samtliga stora charterbolag om en lugn vecka mitt i finansstormen. Att svenskarna skulle har dragit åt svångremmen i panik och försöka boka av dyra vinterresan har man inte märkt något av.

– Många sparar nog till vinterrresan långt i förväg, tror Kajsa Moström, informationschef på Apollo.

Hon tror att resor är en av de sista sakerna vi svenskar vill dra in på och att vi hellre skjuter upp bilköpet eller renoveringen av köket.

Flygbolaget SAS har heller inte blivit nedringda av oroliga privatresenärer. Däremot märker bolaget en nedgång i affärsresandet enligt Elisabeth Manzi, pressansvarig för SAS-koncernen.

Kronan sjunker

Men inte nog med att den kraftiga börsnedgången i många fall tärt på sparkapitalet. I de flesta länder har den svenska kronan också blivit mindre värd jämfört med i fjol. Snacket om den billiga dollarn har klingat av då den sedan noteringen på under sex kronor i somras nu snabbt klättrar till en bra bit över sju kronor.

Soliga vinterresmål som Gambia och Mauritius har också blivit en bra bit dyrare, där har kronan tappat runt 20 respektive 30 procent i värde hittills i år. Även i länder som Kina, Japan och Tjeckien har den svenska kronan blivit rejält mycket mindre värd.

Klipp på Island

Vill du göra ett klipp? Åk till Island. Sedan årsksiftet har den den isländska kronan tappat 70 procent i värde, skriver Dagens Industri.

”Att besöka och shoppa i Reykjavik har aldrig varit mer gynnsamt för utlänningar”, skriver Visit Reykjavik på sin hemsida och hoppas att turisterna nu ska strömma till och rädda landet ur krisen.

En öl kostar nu 47 svenska kronor i den isländska huvudstaden, entrébiljetten till Blå lagunen har blivit drygt 90 kronor billigare och kostar nu knappt 140 kronor. Och den klassiska isländska ulltröjan blir din för under 900 kronor, en rabatt på 40 procent.

Resor - Nyheter om flyg, hotell och resmål |
Aftonbladet
Jämför alla resor med en enda
sökning