Helsingfors bästa häng

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2005-08-03

Det här får du inte missa under friidrotts-VM

Helsingfors

Helsingfors är som en godispåse. Salt, surt och sött i en och samma förpackning, men som äts upp lite för fort.

Nu intar friidrotts-VM staden och tusentals svenska fans åker över Östersjön för att heja fram Carro, Kajsa & co.

Resa tipsar om var du hänger bäst mellan tävlingarna.

Senatstorget

Stockholms Dramatentrappa borde skämmas! Den maffiga kyrktrappan vid domkyrkan breder ut sig på det

flera hundra år gamla Senatstorget.

Slå dig ner på något av de 47 trappstegen för att njuta av solskenet, glass från Fazer café eller jordgubbar från Salutorget ett kvarter bort. Kyrkans över 150 år gamla kupoler i guld lyser i förgrunden och statyn av

Alexander II på torget är ett hett foto-objekt för turister.

Mittemot torget på Alexandergatan ligger Café Engel, döpt efter arkitekten Carl Ludwig Engel som bland annat ritat Senatstorget. Till slutet av augusti har kaféet en utomhusbio under segeltaket på innergården.

Varje kväll klockan elva visas bland annat gamla klassiker.

Inträde 75 kronor.

Tölö

Åran tar lätt i Tölövikens vatten och ger roddbåten ytterligare ett skjuts framåt. Bakom träden skymtar Olympiastadion, som nuförtiden har plats för 40000 åskådare.

Tölö är en ganska ny stadsdel från i början av 1900-talet. Här, i de många 30-tals husen, bor till största del äldre människor.

Förutom sevärdheter som Botaniska trädgården, Nationaloperan, Glaspalatset och museet Kiasma är Tölö också ett område till för den som vill vara aktiv, hyra kanot eller cykel. Vid Sandudd finns den kanske bästa av Helsingfors 22 stränder.

City

Centrum domineras av den Parisinspirerade Esplanaden. Här kan du spana in specialaffärerna eller vara med och slåss om borden i solen på kaféernas uteserveringar. Eller slå dig ner på någon av bänkarna längs lindallén, bevarad från mitten av 1800-talet. Populära hänget Ateljee bar, med utsikt över hela Helsingfors, ligger högst upp i hotell Torni på Kalevakatu. Innedrinkarna Frozen mango eller Mojito kostar runt 80 kronor. Baren har också stadens mest kända toalett, även härifrån kan man avnjuta den maffiga utsikten.

Brunnsparken

Tio minuters promenad längs havet från Salutorget når vi Brunnsparken, vars badinrättning anlitades flitigt av ryska furstar och annan överklass på 1800-talet. I dag är Brunnsviken stadens gröna lunga och diplomaternas stadsdel. Gräsytorna breder ut sig vid vattnet och på klipporna ligger soltörstiga kroppar som jobbar på solbrännan.

På "fina" strandkafét Ursula får du betala runt 140 kronor för en sallad -utsikten över havet får du på köpet.

Här kan du också få bevittna en gammal finländsk tradition: handtvätt av trasmattor. Helsingforsbor kommer på cykel ner till någon av de många bryggorna med såpa och mattor på pakethållaren. Mattorna sköljs i havet, läggs på ett tvättbord och skrubbas med såpan.

Berghäll

Trots Berghälls make-over känns stadsdelen fortfarande lite sunkigare än resten av stan. Men den ska inte underskattas. I dag kan man hitta trendiga barer, butiker och gallerier i nästan varje hörn.

Förr var Berghäll arbetarklassens och sjömännens stadsdel. I dag är det ett tillhåll för studenter i terminerna. Under sommaren råder lugnet. En av de lite trendigare barerna är Kola, känd för att ha billig öl för runt 30 kronor.

Vid Helsingegatan ligger stans mest populära bastu, Sauna Kotiharju. Avkoppling och rekreation sker under valfritt antal timmar och kostar runt 65 kronor. Detta är ett måste-häng. Ja, öl finns att köpa på plats!

Sveaborg

Kvarlevorna av den på 1800-talet cirka åtta kilometer långa mur välkomnar båten (går från Salutorget, tar 15 minuter och kostar 55 kr t/r) när den lägger till vid bryggan på Sveaborg. Vi, som många andra, har köpt med oss färska råvaror från

Salutorget eller Saluhallen till lunch. Hand i hand går ett par mot en mer avlägsen picknickplats, skyddad av lila syren.

Sveaborgs fästning är ett av Finlands mest betydande byggnadsverk och omges i dag av museer, gallerier och kaféer. I den typiskt nordiska lilla staden med medeltida gator och låga trähus bor 850 människor, flertalet konstnärer, musiker och författare.

Snabbfakta

Plusguide/ Helsingfors

Helena Trus

Följ ämnen i artikeln