Heta Berlin blir dyrare

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Berlin

Fattiga Berlin har hittat ett nytt sätt att tjäna pengar på besökarna

Den första januari 2013 blir det dyrare att semestra i Berlin.

Stadens politiker låter turisterna dryga ut stadens magra kassa och inför en skatt på fem procent per hotellövernattning.

Pilsnern är billig i Berlin, så turisterna lär inte svika staden trots höjda skatter på hotellboende.
Pilsnern är billig i Berlin, så turisterna lär inte svika staden trots höjda skatter på hotellboende.

Det var inte oväntat att politikerna såg sin chans att tjäna en slant på turismen. Berlin är nämligen hetare än någonsin. Förra året tog staden emot drygt nio miljoner besökare, vilket var en ökning med 10 procent jämfört med 2009.

Börjat tröttna på turister

Många tyskar jag pratat med säger också: "Äh, här är ändå så billigt i Berlin så det gör inte så mycket." Allt eftersom har också berlinborna börjat tröttna på turistanstormningen som många tycker stör ordningen, eftersom det varje helg inte minst kommer 15 000 människor bara för att festa på någon av stadens många klubbar. Dessutom tycker man att populariteten gjort att priserna på bostäder och restaurangbesök har stigit alldeles för mycket. Berlinborna själva har nämligen väldigt ont om pengar, medelinkomsten är mycket lägre än i andra tyska storstäder.

Viktig inkomst

Samtidigt är turismen extremt viktig för stadens fortsatt usla ekonomi, därför är attityden kluven. Hotellägarna är inte glada över sängskatten och planerar att kämpa mot beslutet, man är bland annat rädda för att många småhotell i stan tvingas ta ner skylten.

Smarta alternativ

Men det finns många smarta alternativ för boende i Berlin, om du vill undkomma de höjda priserna. Det finns gott om lägenhetsförmedlingar på nätet, för kortare och längre tid. Det är ofta redan idag billigare än att bo på hotell. Den senaste i raden av förmedlingar heter airbnb och minimerar risken för att bli utsatt för skojare radikalt med ett smart betalsystem.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN