Nu står lyxhotellen tomma

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-27

Krisen pressar priserna – det ger fyndläge

Lyxhotellen drabbas hårt av krisen.

På Grand Hôtel i Stockholm står vartannat rum tomt. På andra ställen är det lika illa.

Nu tvingas många hotell sänka sina priser för att locka gäster.

Nils Axing, vd på Grand Hôtel.

Exklusiva Grand Hôtel, vid Strömkajen i Stockholm, har haft det kärvt efter höstens finanskris. Vartannat rum står obokat på det klassiska lyxhotellet. Och nu har man tvingats stänga två våningar.

– Det är drastiskt, men vi var tvungna att lösa det så. Efterfrågan är lägre än på väldigt länge, och lågkonjunkturen har hållt i sig längre än man trodde, säger Nils Axing, vd.

Elithotellen hotas

De exklusivare hotellen drabbas först – och störst – av krisen.

– Vi har ökat stadigt varje år, men nu har beläggningen gått ner med tio procent jämfört med samma tid förra året, säger Ulrika Widmark-Norberg, hotelldirektör på Elite Hotel Knaust i Sundsvall.

En stark trend är att företagskunderna nu har börjat trappa ner på lyxiga affärsresor.

– Vi märker att folk är försiktiga med konferenser. De tar en natts övernattning i stället för tre, säger Ulrika Widmark-Norberg.

Priserna sänks

Även på Hotell Strandbaden i Falkenberg har man haft motvind.

– Vi har känt av krisen rejält, särskilt eftersom konferenserna minskar. Vi har varit tvungna att säga upp medarbetare, det känns jättetråkigt, säger Linda Wikström, hotelldirektör.

Nu slåss lyxhotellen för sin överlevnad. Och dyrast förlorar.

– Vi har fått sänka priset som alla andra, det är en stor prispress. Det har tillkommit för många hotell i Stockholm på sistone. Till slut klarar man inte av alla, säger Anna Cappelen, direktör på Hotell Diplomat i Stockholm.

Följ ämnen i artikeln