”På luffen kan vad som helst hända”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-15

David och Joakim reste runt Europa med ”Rasmus på luffen” som förebild

Med Paradis-Oskar från ”Rasmus på luffen” som förebild gav sig Joakim Ahlström och David Hellkvist Hirasawa ut på en gammaldags luff genom Europa.

På 29 dagar hann de besöka 18 länder, träffa korrupta tågkonduktörer i Transylvanien och bli jagade av maffians hundar i Italien.

– När man reser så här kan vad helst hända, säger Joakim och David, som nu skrivit boken ”Luffarens återkomst”.

Kommer ni ihåg Allan Edwall i rollen som Paradis-Oskar, med sjaviga kläder och dragspelet på ryggen?

Efter en tågluff till Portugal där Joakim Ahlström, 31, och David Hellkvist Hirasawa, 31, en natt bodde i en övergiven kolonialvilla vid havet föddes idén om att resa runt Europa som luffare. Utan en massa packning, pengar eller planer.

– Paradis-Oskar tar dagen som den kommer. Även fast han har ett fint hus och en fru ger han sig ut på luffen varje sommar på jakt efter äventyr, säger Joakim.

Stormkök i packningen

När vi träffar Joakim och David är det en gråmulen eftermiddag i november, och luffarlivet känns inte det minsta lockande. Annat var det när de sommaren 2005 gav sig iväg, med varsin liten skolryggsäck på ryggen packad med ett ombyte kläder, sovsäck och ett stormkök.

Målet var att ta sig runt Europa genom att transportera sig så billigt som möjligt och sova gratis. En rejäl utmaning och ett äventyr av ett helt annat slag än en vanlig charterresa.

– Det är en speciell känsla att komma till en ny plats utan en massa packning att släpa på. Vad som helst kan hända – det blir nästan som ett luffarrus, säger David.

– Det var den friheten vi ville åt. I stället för en massa måsten och planer kunde vi följa våra egna infall och impulser, säger Joakim.

Färden tog sin början i Lettland, ner genom Östeuropa, via Grekland och Italien och sedan upp genom västra Europa. Vissa nätter sov de på tåg eller buss, andra nätter på en strand eller i en ruin.

Från dagbok till bok

Överallt längs vägen träffade de människor som hjälpte dem på olika sätt.

– När man är lite slafsigt klädd och inte har några pengar ser man världen från ett annat perspektiv. Vi slogs av hur snälla och hjälpsamma alla vi mötte var, säger David.

Under resans gång skrev de dagbok, med anteckningar av vad som hänt under dagen varvat med reflektioner om landet de befanns sig i, vad de ätit och hur mycket pengar de gjort av med.

Resultatet blev ”Luffarens återkomst”, en bok som kan läsas både som en guide och som en reseberättelse.

Både Joakim och David tror att luffandet som resesätt är framtiden.

– Att luffa är bra både för ekonomin och miljön. Dessutom vill allt fler uppleva saker på resan, få en kontrast till sitt vanliga liv, säger Joakim.