Det våras för cowboyen

Uppdaterad 2012-04-23 | Publicerad 2012-04-03

Den onde, den gode, den fule – alla får vara med för en handfull kronor

I Norrbottens inland lever cowboykulturen.

Skinnbyxor, oljerock och bredbrättad hatt.

Aftonbladet Resas reporter följer med på västernridning i vildmarken.

En tur som ger en garanterat öm känsla i baken.

Hela gänget flyter fram i en härlig galopp längs med en ­liten grusväg i den norrbottniska skogen. Vi befinner oss i Stockfors, norr om Älvsbyn. Fyra hästar i bredd, tätt tillsammans.

Grusvägen slutar i en vändplan någonstans i oändligheten, långt bort i myrlandet. Men vi ryttare fortsätter. Vi sprider ut oss för att hitta egna vägar i den täta tallskogen. Målet är bergen i väster, där den milda höst­solen färgar himlen guldgul.

Med skinnbyxor, oljerock och bredbrättad hatt är det lätt att känna sig som en riktig ”outlaw”, djupt nersjunken i den mjuka västernsadeln.

Sadeln som huvudkudde

Rikard Öhman är vår ­guide. Han är en obotlig västernromantiker som varje år tillbringar närmare tusen timmar på hästryggen.

– Det finns en dold cowboy i oss alla, säger han när vi rastar vid en skogstjärn.

På andra sidan vattnet strövar en flock vildrenar förbi. Rikard steker mammas fläskpannkaka över elden och bjuder på kokkaffe ur en sotig panna.

– Jag har alltid fascinerats av vilda västern. Och att sova under bar himmel med sadeln som huvudkudde är en nödvändighet för mig, säger han.

Med sina ridturer försöker han återskapa en äkta västernkänsla.

– Både det vilda i ridningen, samspelet mellan häst och ryttare, och lugnet vid lägerelden.

Full kontroll

Den yngsta deltagaren på turen är 22-åriga Isa Lindberg från Uppsala. Hon har ridit sedan hon var fyra år. När hon var tolv började hon rida med Rikard.

– Det var först när jag började med västernridning som jag förstod vad ridning egentligen handlar om, säger hon.

Isa håller tyglarna löst med en hand och har ändå full kontroll. Bara genom att flytta kroppstyngden får hon hästen att gå åt det håll hon vill.

– Det är jag som anpassar mig till hästens naturliga rörelsemönster, inte tvärtom.

Stencool outfit

Isa drar sig inte för att tampas med både krävande dagsturer och envisa, norrbottniska myggor. Västernridningen ger mersmak, menar hon. Frihet och självförtroende. Dessutom är det häftigt att leva tillsammans med ett gäng andra ryttare ute i naturen, laga mat över lägereld och bo i tältkåta och timmerkoja.

Isa sticker inte heller under stol med att hon dessutom känner sig stencool när hon får klä sig i skinnhatt, olje­rock och chaps.

– Och min häst hjälper mig att tänja gränserna, att våga ­lite mer.

Det är dags att rida vidare. En vild galopp längs Stockforsälven väntar. En garanterat blöt upplevelse, som kräver en hel del jävlar anamma.

– Men jag har gjort det förut, skrattar Isa och svingar sig upp i sadeln.

Tre andra udda äventyr

Bjäretur med spa-känsla

Mångfalden i naturen, tillsammans med ett stort antal kulturminnen i skog och mark gör Bjärehalvön i västra Skåne till ett paradis för naturnjutare. När turisterna återvänt hem är området som allra bäst. Varför inte cykla eller vandra en helg mellan två av Sveriges häftigaste spa-anläggningar; hotel Skansen i Båstad och Torekov hotell. Krydda gärna med en tångbadsmassage på anrika Torekov Warmbadhus.
Missa inte Hovs hallar och de dramatiska klippformationerna. Skåneleden, som är närmare 100 mil lång, följer dessutom till stora delar kusten mellan Båstad och Torekov.
Fakta:
Tåg till Båstad, där turistbyrån erbjuder färdiga vandrings- och cykelpaket med både kost och logi, www.bastad.com Här finner du även info kring cykelleder, ridning, kajakmöjligheter mm.

Vandra mellan tågstationer

En vandring längs delar av Upplandsleden, genom Norra Lunsens naturreservat, är ett enkelt sätt att få en rejäl dos vildmark utan att behöva färdas långt och länge. Ta Uppsalapendeln från Stockholm och hoppa av i Knivsta. Redan vid järnvägsstationen finner du skyltningen till Upplandsleden, som slingrar sig fram över vidsträckta myrmarker, tät gammelskog, lövdungar och slättland. Det är bara att följa de brandgula markeringarna på träd och vägvisare.
Det går att knalla ända fram till Uppsala centralstation, en närmare 2,5 mil lång sträcka. Övernatta gärna på vägen i mysiga Lunsentorpet, som står öppet året runt. Tänk dock på att ta med käk, sovsäck och liggunderlag. De sista kilometrarna viker du av från Upplandsleden för att vandra längs Fyrisån, Uppsalas klassiska vattenled, ända in till centrum.
www.upplandsstiftelsen.se
www.uppsalatourism.se

Ostronprovning

Naturens Bästa samlar de främsta naturäventyren. Här hittar du flera svenska tågnära ekoturismäventyr, för dig som har en helg över och vill slippa alltför mycket egen planering. Nu under våren kan du bland annat bege dig till Grebbestad i Bohuslän för en ostronprovning. Endagsturen inkluderar provfiske, en skärgårdstur där du får veta mer om ostronen samt får lära dig bästa öppningstekniken, därefter följer höjdpunkten, själva provsmakningen. Ostronsäsongen pågår från september till juni. Arrangemanget går att boka hela året, men beroende på tycke och smak föredrar kännarna olika månader. Kombinera gärna ostronprovningen med en övernattning på pensionat. I helgen, den 27-28 april, avgörs Nordiska mästerskapen i ostronöppning. Kring tävlingen arrangeras även olika evenemang som öppna Grebbestadsmästerskapen, föreläsningar och utmaning i räkskalning. Mer info om tävlingen på www.ostronakademien.se.

Fakta: Tåg till Tanum station och sedan vidare med buss, eller direkt med buss från Göteborg. Sök resor på www.vasttrafik.se.

www.naturensbasta.se

Fakta om vilda västern-turerna

I Stockfors norr om Älvsbyn får både ­vana ryttare och nybörjare tillsammans tänja gränserna från hästryggen.

Udda Äventyr arran­gerar ridturer på västernvis året runt. Allt från hel­dagsturer till helg- och veckoturer för både nybörjare och mer ridvana.

Pris: Från 1 500 kr per person. Vanligast är fyra- och fem­dagarsturer, som kostar 7 500 respek­tive 9 500 kr per ­person.

Läs mer: Udda äventyr

Cenneth Sparby