Kea är grekernas semesterfavorit

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2005-07-12

Efter bara två timmars resa från Aten når vi Kea.

Ön, som upptäckts och älskas av de grekiska turisterna - har hittills haft få svenskar på besök.

Hit åker man för att finna det riktiga Grekland, vandra längs åldriga åsnestigar i vackra dalgångar och fängslas av spännande sevärdheter.

Som bonus får man den goda grekiska maten och långa tavernakvällar.

Aten är öns närmsta flygplats, därifrån är det bara drygt två timmars resa till Kea, först med buss eller taxi, och sedan med färja. Båtarna till Kea avgår från hamnen i Lavrio i stället för Pireus som många känner till. På ön, som är Kykladernas sjätte största, bor ungefär 2400 människor. De flesta försörjer sig på turism, fiske och jordbruk.

Här har många atenare sommarhus och ännu fler tillbringar sina semestrar på Kea. På helgerna kan det till och med vara svårt att få plats på båten om man har bil med sig, och det trots flera dagliga avgångar.

Keas skönhet beror på den annorlunda naturen. De vanligaste trädslagen är ek och mandel, träd som man sällan ser på andra öar i Kykladerna. Eken växer på nästan hela ön, mandelträd är minst lika vanliga, både vilda och odlade.

Mandeln mognar i september, är man då ute på vandring kan man plocka direkt från träden och fylla på sin matlåda.

Kea är unik för den goda tillgången på vatten. Här finns fler källor än på någon annan ö, ofta är de vackert dekorerade, de används bland annat för att ge öns många åsnor vatten.

Huvudbyn Chora (Ioulis) är en av Kykladernas finaste byar som ligger i en prunkande dalgång fem kilometer från hamnbyn Korissia. Husen klättrar upp längs en dalgång, likt en amfiteater. Chora är en levande by med trevliga torg, flera tavernor, små affärer, vackra hus och ändlösa gränder och stenvalv. Dessutom är byn nästan helt fri från motorfordon, man transporterar sig till fots eller med åsna.

Janne Eklund (resa@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln