Guide: Backpacker i Sydostasien

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-09-19

Ta sig runt, bo billigt, äta/drcka

Resa runt

Buss: är oftast det billigaste sättet att resa, för den som vill spara tid och pengar och har en lång resa framför sig är ofta nattbuss ett bra alternativ. Statliga bussbolag är ofta pålitligare än privata. Erbjuder en resebyrå misstänkt billiga biljetter bör man vara vaksam. Stölder förekommer – håll koll på bagaget och förvara pass och pengar i ett pengabälte runt midjan.

Tåg – i de länder där tågtrafik finns – är ett lite bekvämare men ofta prisvärt sätt att resa. Tänk dock på att de allra billigaste biljetterna har en standard därefter – 3:e klass innebär oftast en plats på en träbänk inklämd mellan ett par getter och fyra tandlösa tanter som gärna vill klappa dig på dina bleka, vackra kinder.

Inrikesflyg är ofta billigt i Sydostasien, men reser man på en tajt budget är buss att föredra. De flesta resebyråer säljer bussresor över gränserna där gränsavgifter och eventuell utreseskatt ofta ingår. Var extra vaksam med bagage vid resor över gränserna – smuggling av knark och exotiska djur förekommer och det tar bara en sekund för en flink smugglare att stoppa ner ett paket i din ryggsäck.

Visum

Flera länder i Sydostasien kräver visum för svenska medborgare. Ofta kan man få ett turistvisum direkt i passet när man anländer med flyg, men vid gräns­övergångar mellan länderna måste man ha visum klart innan. För info om regler för specifika länder, titta på:

www.jordenrunt.nu

(klicka på ”de tre v:na”)

Billigt boende

I varje packbackers ryggsäck bör finnas en riktigt bra guidebok. Lonely Planet eller Rough Guide är de som används flitigast i Sydostasien, och där finns tips om boende i olika prislägen. En plats i sovsal på ett vandrarhem är oftast det billigaste alternativet.

Äta/Dricka

Är budgeten liten – spana efter var lokalbefolkningen äter. Den billigaste maten finns oftast på små, enkla gaturestauranger eller marknader. Nudelsoppa för en femma eller några enkla grillspett med stark chilisås för en tia. Finns inga menyer, peka på det du vill äta eller använd kroppsspråk. Risken att bli magsjuk är liten – det är oftast säkrare att köpa en curry från en matvagn än att äta en clubsandwich med färska grönsaker och majonnäs på en restaurang med västerländsk meny.

Köp alltid vatten på flaska. Ber du om ett glas vatten kan det komma från kranen och innehålla mycket bakterier.

Göra/Uppleva

Varje land har sina klassiska backpackernästen. Khao San Road i Bangkok, Thailand, Vang Vieng i Laos, Old Quarters i Hanoi i Vietnam eller Kuta Beach på Bali. På dessa ställen är det mesta anpassat för budgetresenärer och resebyråerna ligger vägg i vägg med billiga restauranger och vandrarhem. Det kan vara bra att börja sitt besök i ett nytt land på ett sådant ställe, där kan du få tips och råd från andra resenärer, hitta nya reskompisar, samla information om vilken rutt som är den bästa och vad man inte får missa.

Shopping

Ett bra råd för ryggsäcksresenären är att ta med så lite som möjligt hemifrån. Kläder, flipflop och hygienartiklar köper man för en bråkdel av priset på lokala marknader. När reselitteraturen tagit slut köper man enkelt nya böcker i en begagnad bokaffär – och med lite tur kan du få en slant för den utlästa boken.

Lokalt hantverk, kläder, väskor, lampor, porslin, roliga ätpinnar och buddastatyer – det finns mängder av roliga saker att shoppa och ta med hem som presenter eller som minnen av resan. Leta upp marknaden där lokalbefolkningen handlar, här är det mesta betydligt billigare än i de små boutiquerna i turistkvarteren. Och glöm inte att vägen till framgångsrikt prutande är att alltid ha ett leende på läpparna. Var stenhård – men bli aldrig arg eller höj rösten.

Efter några länder blir ryggsäcken snabbt tung som bly, ett bra tips är att skicka hem ett paket med prylar som du ändå inte behöver på resan.

Följ ämnen i artikeln