Ryanair stäms av flygvärdinna

Uppdaterad 2013-09-05 | Publicerad 2013-09-04

Rapporterade spritdoft – fick sparken

En italiensk flygvärdinna i Norge stämmer Ryanair för bolagets slavlikande arbetsvillkor, skriver TCO-tidningen.

Flygvärdinnan fick sparken från bolaget efter att ha rapporterat att kabinchefen luktade alkohol.

– Vi har gott hopp om att få Ryanair dömda för brott mot norsk lag, säger Vegard Einan, vice ordförande i Parat som organiserar personal inom flyget i Norge.

Ryanairs arbetsmiljö och anställningsvillkor har blivit något av en följetong i den svenska pressen. Hittills har bolaget slagit ifrån sig alla anklagelser om låga löner och osäkra kontrakt men nu kan det komma att ändras. För första gången har en flygvärdinna vågat vittna mot bolaget och driva sin process till domstol, skriver TCO-tidningen.

– Ryanair är ett bolag som vi länge haft ögonen på, men problemet har varit att vi aldrig fått någon att ställa upp och vittna. Nu har vi äntligen fått det. Det är unikt, säger Vegard Einan, vice ordförande i Parat som organiserar personal inom flyget i Norge, till TCO-tidningen.

Rapporterade fel – blev uppsagd

Den italienska flygvärdinnan Alexandra Cocca hade jobbat i tio månader på Ryanair med norska flygplatsen Rygge i Moss som bas när hon i vintras blev uppsagd med en veckas varsel. Anledningen ska dels ha berott på sjukfrånvaro samt att hon rapporterade att kabinchefen luktade alkohol vid en flygning. Denne påstod då att Alexandra Cocca inte kunde hantera högtalarsystemet ombord och uppsägningen var ett faktum. Men Alexandra Cocca är inte ensam i sin kamp mot bolaget.

Bakom sig har hon hela den nordiska fackföreningsrörelsen.

– Vi har varit väldigt noga med att norsk lag ska gälla i Norge, trots att Ryanair är ett bolag med säte i Irland. En enig lagmansrätt har gett oss rätt på den punkten så nu får vi se om Ryan Air överklagar, säger Imran Haider, jurist på norska LO som hjälper till i fallet.

Alexandra Cocca förlorade först i en norsk tingsrätt men efter att lagmansrätten nu har gett henne rätt, kan frågan komma att avgöras i den högsta norska instansen, høyesteretten. Allt hänger på om Ryan Air väljer att överklaga beslutet eller inte.

Bryter mot norsk lag

Enligt både Imran Haider och Vegard Einan bryter Ryanair mot flera punkter i norsk lagstiftning: bland annat sträckte sig Alexandra Coccas provanställning över 12 månader, när 6 månader är max. Dessutom saknade hon rätt till sjukpenning enligt sitt anställningsavtal.

– Arbetsgivaren har alla rättigheter, men inga plikter. Arbetstagaren har alla plikter, men inga rättigheter. Det är därför vi kallar det för slavkontrakt, säger Vegard Einan till TCO-tidningen.

Efter 24 timmars tystnad svarar Ryan Airs presschef Robin Kiely på kritiken i ett mejl till Aftonbladet:

– Våra advokater kommer att överklaga det bisarra domslutet till høyesteretten. Fröken Cocca var anställd av ett irländskt bolag, hon betalade sin skatt i Irland och hon tillbringade den mesta tiden ombord på ett flygplan registrerat i Irland. Det är uppenbart att hon arbetade i Irland och inte i Norge.

Följ ämnen i artikeln