På vakt mot flodvåg

Uppdaterad 2017-07-31 | Publicerad 2005-07-27

Nya sirener på Thailands stränder ska ge turister trygghet

Turistpolisen Saton Sookraaj visar varningstornet på Patongs strand. Vid en jordbävning ute till havs sänds signaler till en satellit, som i sin tur sänder vidare signaler till masten. Via en stark siren larmas turisterna i området.

PHUKET

Turistpolisen Saton Sookraaj pekar upp mot en smal betongpelare vid Patongs strand.

Där uppe sitter en siren som ska rädda liv.

Och ge turisterna trygghet.

Just nu är det lågsäsong i Thailand och relativt ont om turister. På den stora ön Phuket råder lugn och ro, förutom i Patong där det är en hel del människor i rörelse.

- Jag tror inte det kommer att hända någon stor tsunamikatastrof igen, men varningssystemen måste finnas och fungera, säger turistpolisen Saton Sookraaj.

Senast i söndags tjöt sirenen nere vid Patongs strand, efter att en jordbävning ägt rum ute vid ögrupperna Andamanerna och Nikobarerna i Indiska oceanen.

Skalvet uppmättes till 7,2 på Richterskalan och fick de thailändska myndigheterna att snabbt utfärda tsunamivarningar. Ganska snart blåstes faran över.

Hittills har sirener satts upp på de flesta större stränderna i södra Thailand. Under våren och sommaren har de redan hunnit varna ett par gånger i samband med skalv utanför Indonesiens västkust. Och besökare och lokalbefolkning lär få vänja sig vid fler tjut framöver.

Oroar sig inte

På närliggande Karon Beach ligger Kine B Flutuen, 21, och Thomas Willard, 24, från Oslo och kopplar av. De semestrade på Phuket även i fjol och tvekade aldrig att åka tillbaka den här sommaren också.

- Vi bokade resan den 25:e december, dagen innan tsunamin, men vi bestämde oss för att åka ändå. Det är ju så fantastiskt här, säger Thomas Willard.

Någon tsunami oroar de sig inte över.

- Man har det ju lite i bakhuvudet men skulle det ske är man förberedd, säger Kine B Flutuen.

Sms om tsunami

Längs den populära svenskön Koh Lantas västkust har elva sirener satts upp sedan tsunamin.

Koh Lantas guvernör Prasit Poochatwanitkul visar oss en grå låda full med knappar.

- Den skickar vidare signaler från varningscentralen i Bangkok, ut till de elva sirenerna, berättar han.

- Men inom ett halvår räknar vi med att få upp två master på ön som fångar upp signaler via satellit, precis som den i Patong.

Nästa år kommer även den thailändska flottan att upprätta en bas på Koh Lanta. Vid en katastrof kommer 22 soldater, ett fartyg och en helikopter att vara på plats för att kunna hjälpa till och evakuera människor.

De thailändska myndigheterna satsar hårt på att turisterna ska känna sig trygga och för att få dem att återvända.

De har redan hunnit en lång bit på väg. Vid risk för tsunami skickas även meddelanden ut i tv-kanaler, radiostationer och som sms till mobiltelefoner.

Malin Husár

Följ ämnen i artikeln