Tidernas babyboom i svenska djurparker

Publicerad 2013-07-05

Tidernas babyboom råder i de svenska djurparkerna.

Geparder, snöleoparder, elefanter, zebror, björnar, vargar, järvar, lamor, kameler - alla har de fått tillökning.

- Det har kommit ovanligt många de senaste månaderna. Annars brukar det vara mer spritt över året, säger Jonas Wahlström, chef för Skansenakvariet.

Själv kan han glädja sig åt senaste födseln på Skansen, fyra surikatungar som blir ett givet dragplåster i sommar.

De flesta barn som sett Lejonkungen på film har järnkoll på vad en surikat är. Rollfiguren Timon, som har en av huvudrollerna, är nämligen surikat.

På Skansen har det dessutom fötts ett tjugotal apungar av olika arter plus ett dussintal krokodilungar.

Ungar även bland utrotningshotade arter

Bilden i några av de mest kända svenska djurparkerna är densamma. Babyboom råder!

På Nordens Ark i Bohuslän har man specialiserat sig på avel av utrotningshotade arter. På parkens hemsida kan man följa vad tre snöleopardungar har för sig inne i lyan i väntan på att de ska bli stora nog för att släppas ut.

Dessutom har man efter många år äntligen fått två ungar till det enda par av glasögontranor som finns i Sverige.

- Att det tar så många år beror på att det dröjer innan de blir könsmogna. Det är samma sak med stora papegojor, säger Jonas Wahlström, som har ett liknande exempel på gång på Skansen.

Spänd väntan på kungskobrans tillökning

– Vi fick två kungskobror, världens största giftorm som kan bli fem meter långa, från St Louis för tio år sedan när de var små. Nu är de fyra meter långa och först då är de könsmogna.

- Vi förde samman honan och hanen för ett tag sedan och kunde då iaktta en parning. Sedan fick vi sära på dem igen eftersom de kan bli väldigt aggressiva mot varandra.

På Skansen blir det nu en spänd väntan för att se om honan kommer att lägga ägg som sedan blir till ungar.

- I så fall blir det första gången det sker i Europa. Bara i USA har man lyckats tidigare.

Så här är läget på bebisfronten i några av de mest kända svenska djurparkerna

Skansen

Här har det varit fullt kör i aphuset, ett tjugotal ungar av olika raser har fötts. Babianerna har fått tillökning liksom lemurerna och silkesaporna, unge nummer 400 bland de så populära silkesaporna. Ett dussintal krokodiler har sett världens ljus och björnungarna Quruk, Qayo och Quasimodo, som föddes i fjol, är fortfarande små, busiga och näpna. Senaste tillskottet på bebisfronten är dock fyra stycken surikater som nu tumlar runt bland den flock som oftast stående på bakbenen spanar in omgivningen.

Parken Zoo, Eskilstuna

Bjuder i sommar på en liten sensation. Puduparet Odensi och André har fått en liten dotter. Pudun är världens minsta hjortdjur och blir bara mellan 6 och 13 kilo tunga. När deras avkomma vägdes för första gången stannade vågen på 1,37 kilo.

Lycksele Djurpark

Fyra små och instinktivt skygga vargvalpar blir en stor attraktion i sommar. Har man tur går det dock att få se en skymt av dem.

Borås Djurpark

Det mesta snacket har handlat om tolv gepardungar som nu busar runt i parken. Men så kom zebrafölet Claudia och stal lite av showen, Borneo-orangutangen Saga likaså. För att inte tala om en elefantunge, en tjur, som vid födseln för en dryg månad sedan vägde 90-100 kilo. Lägg till det ett antal järvvalpar och björnungar så förstår ni att Borås djurpark blir lite av ett dagis i sommar.

Orsa Björnpark

Spänningen var stor när björnmamman Losa i våras lämnade idet och för första gången lotsade ut sina ungar Fiffi och Felix i dagsljuset.

Kolmården

Nordens största djurpark hakade förstås också på i bebisboomens spår. En liten lama, en kamelunge och en järvvalp är några av nytillskotten i år.

Nordens Ark

Här förväntar man sig i princip nytillskott varje år eftersom parken bedriver avel bland särskilt utrotningshotade arter. I sommar har Nordens Ark anledning att känna stolthet. Tre snöleopardungar har fötts och två små orangea glasögontranungar. Tillsammans med föräldraparet är ungarna de fyra enda glasögontranorna i Sverige. Normalt häckar dessa vackert tecknade tranor i Kina, Mongoliet och sydöstra Ryssland.

Följ ämnen i artikeln