Nu är tågluffarna tillbaka – med barn

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa

Korsar Europa igen – billigt och miljövänligt

reser smart Helga Hjerling, 6, är på väg med tåg från Malmö central. För andra året i rad luffar hon mot kontinenten med hela familjen.
Foto: Fredrik Hjerling
reser smart Helga Hjerling, 6, är på väg med tåg från Malmö central. För andra året i rad luffar hon mot kontinenten med hela familjen.

Nu luffar svenskarna.

Dubbelt så många tar tåget ut i Europa i år.

Och det är vuxna som dominerar kupéerna.

– Det är ett äventyr, säger Fredrik Hjerling som tar med barnen på resan.

Foto: Annica Hjerling
Efter 30 år är Fredrik Hjerling tillbaka på spåret igen.

Miljömedvetna svenskar får försäljningen av interrailkort att fördubblas i år. 20 000 svenskar väntas tågluffa genom Europa.

Och det är inte ungdomarna som fyller kupéerna. När Interrailkortet introducerades 1972 blev det snabbt en succé. Nu återvänder 70-talets tågluffare.

– Vi säljer mest av vuxenkorten, över 26 år. Äldre som tågluffat när de var yngre tycker nu att det är mysigt att göra det igen, säger Ulf Wallin.

Fler barnfamiljer

Barnfamiljerna är än så länge inte så många, men på SJ tror man att fler vågar åka med barnen framöver.

Fredrik Hjerling har nyligen, för andra året i rad, tagit med familjen på en resa genom Europa med Italien som mål.

Trettio timmar på tåg. Två barn, fem och sex år gamla. Funkar det?

– Det funkar jättebra att åka med barn. Det finns så mycket att se och upptäcka. Det blir ett äventyr. Man åker ju genom länder i stället för över dem, säger han.

Fredrik Hjerling ser många fördelar med att välja tåget före flyget. Barnen slipper sitta fastspända och kan vara uppe och promenera under resan. Och tåget blir inte bara en transport som flyget – det blir en del av semestertrippen.

Miljösmart

Och så är det ju det här med miljön förstås.

– Att ta med barnen på resorna blir ett sätt att lära dem att resa så smart som möjligt i framtiden, säger Fredrik Hjerling.

Publicerad: