Santorini - ett vulkanutbrott av skönhet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2006-03-15

Men räkna med turistträngsel på den grekiska lavaön

SANTORINI

Till höger: Svarta lavastränder och brusande hav.

Till vänster: En massiv vägg av berg som skjuter flera hundra meter upp ur havet.

Redan under inflygningen till grekiska Santorini förstår man varför folk kommer hit.

Bland Greklands cirka 85 öar är det en som står ut lite extra. Santorini är med sina branta klippor, sin svarta lavasand och vackert klättrande vita bebyggelse en lika vacker som populär semesterort. Hit åker man inte för att sola och bada utan här lockar i stället åsneritter, båtutfärder, goda middagar och guldshopping.

Du känner antagligen igen motiven på bilden här intill. Puttiga kykladiska kubhus som klättrar upp och ner längs dramatiska vulkankammar. Klassiskt grekblå kyrkokupoler som fond till gamla fiskare och tandlösa gummor. Medelhavssol som förvandlar Nea Kameni (den nya vulkanön) till en stor kolstensgrill.

Den nya vulkanön, ja. Öns skönhet beror på ett vulkanutbrott 1625 före Kristus, som förändrade Santorinis landskap för alltid.

Skippa sommaren

Nästan fyra tusen år senare klättrar vita sockerbitshus ikapp med de brant sluttande vulkanklipporna.

Det är vackert – men några saker är bra att hålla i bakhuvudet innan man åker hit.

Försök att välja någon annan tid att besöka den månskäreformade ön än under sommarmånaderna. Då är alla är här – charterfolket, kryssningsjänkarna, italienarna. De vandrar gränd upp, gränd ner och tittar på hus och förgyllda jordglober och glaskonst.

Om du är här då får du absolut inte ha något emot stora turisthorder. Här blomstrar turistindustrin. I 35-gradig hetta körs båtlast efter båtlast ut till vulkanön och upp till kraterns kant. Många rundturer avslutas med solnedgången från Oia, på Santorinis nordvästra spets.

Svart lavasand

För 30 kronor får du rida åsna de 270 trappstegen upp till staden. Flera unga ryttare ser ut att uppskatta ritten. De mer cyniskt lagda kan i stället hitta en plats i skuggan och mellan iskaffesipparna följa spektaklet.

Det går att bada på Santorini – men stränderna är inte den största anledningen till att komma hit. De flesta har svart lavasand på grund av det stora vulkanutbrottet.

För den som är sugen på utflykter finns dock mycket att se. Historiens vingslag känner du i utgrävningarna av bronsåldersstaden Akrotiri (upptäckt 1967) och det antika Fira som grundades av dorer för närmare 3 000 år sedan.

Avsluta med en båttur i vulkanens krater.

Läs också:

Peter Grenslund

Följ ämnen i artikeln