Knepen som minskar besvären vid jetlag

Publicerad 2015-11-25

När man reser långt och snabbt kommer jetlagen som ett brev på posten.

Var tredje svensk åker till värmen i vinter.

Men för att nå solen behöver man resa långt.

Här kommer några tips på hur man undviker jetlag efter långresan.

Slopa kaffet på planet, drick mycket vatten och välj lättsmält mat. Det är några av tipsen för att undvika jetlag efter långresan i vinter.

Det är lätt att vrida tillbaka sitt armbandsur när man landar där på andra sidan jorden. Men kroppens egna klocka är desto svårare att ställa om. Den störda dygnsrytmen för ofta med sig sömnproblem och andra fysiska besvär – det som vi brukar kalla för jetlag.

Så minskar du besvären:

Drick mycket vatten under flygningen.

Ställ om klockan direkt på planet.

Strunta i alkohol ombord.

Drick inte kaffe på planet.

Välj lättsmält mat.

Sov mycket på planet.

Ät frukosten på planet – hungrig eller ej.

Ät på de tider som gäller där du är.

Vistas i dagsljus under dagen.

Alla påverkas

Rent biologiskt påverkas alla av jetlag, men det skiljer sig från person till person hur mycket besvär den rubbade dygnsrytmen för med sig. Det går alltså inte att helt och hållet undvika kroppens reaktion på omställningen – den kommer på köpet när man reser snabbt och långt. Enligt Apoteket är det bättre för kroppens rytm att resa västerut än österut – men är resan redan bokad är det såklart svårt att påverka. Det finns däremot några andra knep som sägs lindra besvären – du ser dem i listan längre ner.

Dagsljuset styr

Det är många hormoner och signalsubstanser som påverkas när vi rubbar vår dygnsrytm. Och många av dem styrs av dagsljus, till exempel kortisol och melatonin. För att skynda på omställningen kan man försöka få extra mycket solljus vid väl valda tider på dygnet. Gå ut – det naturliga ljuset är mycket mer effektivt än lysrör och glödlampor. När du ska sova är det viktigt att släcka ner så att det blir riktigt mörkt och gärna så tyst som möjligt.

Är besvären övermäktiga?

Om ingenting annat hjälper kan man pröva akupunktur som ska återställa balansen i kroppen, och i värsta fall kan också melatonintabletter hjälpa. Tabletterna finns att köpa i vanliga matbutiker och på apotek i vissa länder – men i Sverige är det receptbelagt då det saknas tillräckliga studier kring dess påverkan.

Källa: Apoteket, Wikipedia