Danskarna kräver: FN skydda vårt mys!

Publicerad:
Uppdaterad:
Nu vill danskarna skydda sin mysiga livsstil - hygge.
Foto: Johnér
Nu vill danskarna skydda sin mysiga livsstil - hygge.

Resa | Danmark

Att ha det ”hyggeligt” i Danmark är att mysa och ha det bra tillsammans.
Begreppet som har spridit sig över världen ska skyddas av FN anser danskarna.

Att mysa i soffan framför öppna spisen, ta en öl på krogen i goda vänners lag, äta en romantisk middag med kärleken på restaurang – att ha det ”hyggeligt” innebär på det stora hela att man njuter av att vara tillsammans i en skön och härlig atmosfär. Ja lite grand som svenskarnas fredagsmys. Men man kan även ha det ”hyggeligt” på egen hand – när du pysslar med din hobby, läser en bra bok. Ja alla stunder som är stressfria och njutningsbara.

Dansk kultur

Nu vill turistorganisationen VisitDenmark att begreppet ”hygge” ska tas upp på FN:organet UNESCOS världsarvslista. UNESCO listar kulturarv (byggnader) och naturarv (naturområden), men även begrepp, så kallade immateriella kulturarv som till exempel kan vara sånger, danser och traditioner. Runt 450 begrepp finns på listan, till exempel indisk yoga, spansk flamenco och belgisk ölkultur.

Det har inte funnits något danskt inslag på listan och det vill man ändra på nu.

Turister vill ha det mysigt

– Det är faktiskt så att ”hygge” har varit en buzz eller boom ute i världen de sista åren. Det är såklart spännande, när man arbetar med att marknadsföra Danmark. Men det är också relevant eftersom turister i hög grad väljer Danmark på grund av den här stämningen. Att man kan komma nära folk och allt det där som ingår i ”hygge”, säger Anja Hartung Sfyrla, affärsutvecklingschef hos VisitDenmark, till danska TV2.

Arbetet med att få in ”hygge” på UNESCOS världsarvslista är i full gång och danskarna har skapat ett så kallat ”hyggeråd” som jobbar fokuserat med att bearbeta UNESCO.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN