20 000-årig konst - mitt i vildmarken

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-11-06

Aboriginerna kom till den australiska kontinenten långt före de första vita bosättarna. Deras konst är numera en av landets stora turistattraktioner.

Och konsten börjar här – på väggarna till de röda klipporna i Australiens outback.

För 20 000 år sedan.

Evan Houston visar ockramålningar på bergväggen i en skyddad spricka i den torra bushen. En av målningarna liknar ett öga med en fisk bredvid, troligen fisken dougong, en traditionell matfisk hos aboriginerna.

På de flesta andra håll i världen vore nyupptäckt klippkonst en arkeologisk sensation – men inte i norra Australiens ödemark. Här är uråldriga aboriginska klippmålningar så vanliga att många markägare har dem på sina ägor utan att ens veta om det.

– De här målningarna upptäckte vi av en slump för bara ett år sedan, säger Evan Houston som arbetar på boskapsranchen Bullo River Station i närheten, och visar ett tiotal ockramålningar på väggen till en skyddad spricka i den torra bushen.

Målningarna har skapats av Australiens urinvånare aboriginerna, som hade bott på den karga kontinenten åtminstone 50 000 år innan den vite mannen kom hit. Arkeologerna har hittat målningar som de med säkerhet vet är 20 000 år gamla, men räknar med att många är betydligt äldre än så.

Just hur gamla klippmålningarna på Bullo-ranchens marker är vet ingen – men Evan Houston är väl bekant med motiven.

– Det slingrande djuret på den här målningen föreställer ”Regnbågsormen”, en stor orm som finns med på nästan alla aboriginska klippmålningar, berättar han.

– Aboriginerna tror att den skapade marken.

På en annan målning kan man se en människa med en bläckfisk, och på en tredje något som liknar ett stort öga med en fisk bredvid.

– Det är antagligen en dougong, förklarar Evan Houston. Det är en fisk som aboriginerna traditionellt äter.

Trots att vi kanske bara är de tionde vita människorna som ser målningarna röner de inget större intresse hos Australiens arkeologer. Aboriginska klippmålningar finns överallt i de här delarna av landet, och ett besök vid en målad vägg är mer eller mindre regel i alla treckingturer som ordnas till nationalparkerna Litchfield och Kakadu.

Men det är inte bara klippmålningar som är en populär inblick i aboriginernas kultur. Tack vare det ökade intresset för nutida aboriginsk konst har också de aboriginska samhällena fått ett uppsving. Nymålade tavlor, som mestadels säljs till turister, står numera för en stor del av deras inkomster.

Häng med i Resas snabbkurs härintill så förstår du vad det handlar om.

Fakta: klippmålningar

Grundkurs: aboriginsk konst

Johan Furusjö

Följ ämnen i artikeln