Norwegian-flyg försenat – igen

Publicerad 2014-09-18

18 timmars väntan på Arlanda för passagerare

Norwegian har beställt fler Boeing 787 Dreamliner och kommer från 2018 att ha 17 långdistansplan i sin flotta.

Först på förmiddagen i dag lyckades Norwegians Dreamliner från Stockholm till New York lyfta, 18 timmar försenat.

Hela natten fick passagerarna nya besked om när planet skulle komma iväg.

– Det var en komponent som behövde bytas, säger informationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Peter Gustafssons hustru och son fick tillbringa hela natten på Arlanda, i väntan på att Norwegians Dreamliner med destination New York skulle lyfta.

Planet skulle ha avgått 17.35 på onsdagen, men kom iväg först vid 11-tiden i dag, torsdag.

Hela kvällen igår, och hela natten kom besked med olika avgångstider: först kl 19, sedan kl 22, kl 01, kl 04.30...

– Det var en komponent som behövde bytas ut som tog längre tid än planerat, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson.

– Jag har full förståelse för passagerarnas frustration och vi beklagar verkligen den här kraftiga förseningen.

48 procent försenade

Norwegian har ända sedan de började sin satsning på långdistansflygningar senvåren 2013 haft stora problem med förseningar.

Sedan starten har 48 procent av flygbolagets långdistansflygningar varit försenade mer än 15 minuter, varav en tiondel har varit mer än två timmar försenade.

Enligt EU:s regler ska resenärer som råkar ut för en försening på mer än tre timmar på en långflygning få en ersättning på 600 euro. Undantaget är "extraordinära omständigheter", som till exempel oväder eller katastrofer.

I flera hundra fall har försenade passagerare krävt ersättning från Norwegian, oftast med hänvisning till att förseningarna inträffat på grund av omständigheter utanför bolagets kontroll.

Detta trots att ARN, Allmänna reklamationsnämnden,rekommenderat flygbolaget att betala de utkrävda ersättningarna.

Första rättegången

Många av resenärerna har nu därför stämt Norwegian med hjälp av advokat Stephan Erikssom och TRS Travelright, och den 22 september inleds den första rättegången vid Attunda tingsrätt.

Det första fallet gäller Charlotta Holmquist och hennes familj som blev 16 timmar försenade med Norwegian till Bangkok.Familjen skulle ha flugit Dreamliner med Norwegian från Stockholm till Bangkok i februari. Men i stället blev det ett inhyrt Airbus-flygplan av äldre modell och utan fungerande tv.

– Det är det värsta flygplanet jag har åkt med någonsin. Resan tar ju tio timmar, och våra barn, 3, 6 och 8 år gamla, hade inget att göra, säger Charlotta Holmquist till nyhetsbyrån TT.

1200 arga resenärer

När familjen kom fram till Bangkok skulle de ha rest vidare, men på grund av förseningen missade de sitt andra flyg och fick tillbringa en natt vid flygplatsen. De hoppas nu få ersättning på sammanlagt 2400 euro.

– Vi har inte fått en krona i ersättning från Norwegian, inte ens en ursäkt, säger Charlotta Holmquist.

TRS Travelright har samlat ihop ungefär 1 200 Norwegianresenärer som har blivit försenade det senaste året, och krävt kompensation från Norwegian. Svaret från flygbolaget har hittills varit att de kompenserar de passagerare som drabbats om det är på grund av orsaker som ligger inom Norwegians kontroll, och att dessa då får ansöka om ersättning via bolagets hemsida.

"Dålig ursäkt"

Boeings flygplansmodell Dreamliner lanserades hösten 2012 och har sedan starten drabbats av olika problem, och Norwegian pekar på att man hade väntat sig högre driftstabilitet. Men det är en dålig ursäkt nu när problemen pågått i över ett år, anser Jolanda Girzl, chef för myndigheten Konsument Europa.

– Dreamliner har ju blivit en följetong vad gäller problem. Då kan man inte säga att det rör sig om extraordinära omständigheter utan borde vara förberedda när problem dyker upp, säger hon till TT.

Det vanligaste i sådana här fall är att flygbolaget väljer att förlikas.

– Men vi hoppas verkligen att rättegången blir av och att de inte förlikas, så att vi för en gångs skull får fram en dom, säger Girzl.

Norwegian uppger att man planerar att infinna sig i tingsrätten.

Följ ämnen i artikeln