Alla som drabbats kan få ersättning

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2005-01-05

"De enda som kan få problem är de som helt saknar försäkring"

Förlorade ägodelar, kostnader för sjukvård och transport – den som drabbats av ­katastrofen i Asien kan ha rätt till stora ersättningsbelopp.

Försäkringsbolagen lovar att jobba så snabbt och smidigt som möjligt med hanteringen av alla ärenden för de tusentals svenskar som berörs.

För den som just har landat på svensk mark igen, omtumlad, chockad och kanske drabbad av sorg, är inte sitt försäkringsskydd det första man orkar tänka på.

Men det finns gott om tid innan skadeanmälan måste vara gjord.

–?I princip brukar det handla om tre år, säger Gunnar Olsson, chef för Konsumenternas försäkringsbyrå.

Regler har tolkats välvilligt

Försäkringsbolagens reseskydd täcker vanligtvis i första hand hemtransport av sjuka. Men i det här fallet har man valt att även se välvilligt på andra som vill och behöver åka hem.

–?Jag utgår från att alla kommer att få ersättning, säger Gunnar Olsson.

–?Här är det ju ingen tvekan om vad som inträffat. Och vi vet, med erfarenhet från bland annat bombdåden på Bali, att sådana här fall brukar gå väldigt bra. Visst kommer det att brista lite här och var men i slutändan blir det nog inte så mycket klagomål, tror Gunnar Olsson.

–?Däremot kan det bli problem för dem som inte har någon försäkring över huvud taget.

De olika försäkringsbolagen har gemensamt beslutat att alla svenskar ska behandlas på samma sätt nere i katastrofområdena. Försäkringsbolagen kommer sedan att fördela kostnaderna sinsemellan och försöka få hjälp av staten.

–?Vi kommer att ha en så obyråkratisk, smidig och generös hållning som möjligt när det gäller det här, säger skadechef Annkristin Uopio-Mogestedt på Folksam.

Helen Hellströmer, marknadschef på Europeiska Reseförsäkringar, håller med. Hennes bolag skickade tidigt ner personal till Thailand för att hjälpa drabbade – oavsett om det var deras egna försäkringstagare eller inte.

–?Jag uppskattar att vi har haft mellan 3?000 och 5?000 försäkringstagare i området, men där nere har vi urskillningslöst hjälpt vem som helst som behövt mat och pengar, säger hon.

Få saknar hemförsäkring

Samtidigt medger Helen Hellströmer att den som helt saknar försäkringsskydd inte kommer att få något stöd när de väl kommit hem.

–?Men det kommer att handla om ett väldigt litet antal. Av Sveriges befolkning saknar ungefär 10 procent en hemförsäkring. Hur många av dessa som reser i det här området är svårt att säga, men det kan inte vara många promille det handlar om, säger hon.

Checklista för dig som är berörd

UD avråder från resor

Malin Husár

Följ ämnen i artikeln