”Vi reser helst isär”

Uppdaterad 2011-04-18 | Publicerad 2008-10-01

Olika intressen gör att Echi och Jan Åberg semestrar på varsitt håll

Den ena gillar kultur, den andre teknik. I stället för att kompromissa väljer paret Echi och Jan Åberg att semestra på olika håll.

– Det är ju mycket roligare att resa med någon som har samma intresse, säger Echi Åberg.

Från hemmet i Kivik reser Echi Åberg, 59, gärna till storstäder som Barcelona, Berlin och Florens. Eftersom hon är konstnär blir det många besök på gallerier och konstmuseer. Hennes man Jan, 60, drar mer åt teknikhållet. Flyguppvisningar, bil, flyg- och tågmuseer i England och Tyskland är hans semestermelodi. Echi tycker dessutom inte om att flyga och Jan gillar inte bussresor. I stället för att kompromissa åker var och en på semester på sitt håll.

Ingen nöjd om intresset sviker

– Bägge måste trivas på semestern. Om jag känner att jag inte kan stanna så länge som jag egentligen vill och Echi att hon inte är ett dugg intresserad av det som visas blir ju ingen av oss nöjda. Då är det bättre för mig att resa med andra tekniknördar, säger Jan och fortsätter:

– Livet är för kort för att inte ta till vara på vad som bjuds. Varför ska man inte få engagera sig i det som intresserar en? Jag skulle aldrig ifrågasätta varför Echi vill åka till en speciell plats. Att tillåta frihet inom äktenskapet är viktigt.

Överrens om semestern

Ända sedan makarna Åberg växlade ringar för 23 år sedan har Echi och Jan rest dit deras intressen fört dem.

– Många vänner och bekanta tycker att det låter som en bra idé, men de flesta väljer ändå att alltid resa tillsammans. Det kan till och med vara svårt att få med sig en gift väninna till Köpenhamn över dagen, säger Echi.

Ingen av dem ser några nackdelar eller konstigheter med en särbosemester.

– Vi är ju båda överens om att vi vill göra så här, och det handlar inte om några nöjesresor med nattklubbsbesök på egen hand, säger hon.

Dessutom semestrar de ihop några gånger om året.

– Vi har jättetrevligt när vi bilar runt i Europa. I storstäder finns det ju ofta museer för våra olika intressen. Då delar vi på oss på morgonen och ses på kvällen igen, säger Echi.

Experten: En chans att göra sin egen grej

Att vilja dela på sig på semester behöver inte vara ett tecken på kris i förhållandet. Det kan tvärtom vara både klokt och stärkande. Aftonbladets relationsexpert, Eva Rusz, ser många fördelar med en särbosemester.

Är det inte lite skämmigt för ett par att resa på olika håll?

– Inte alls! Jag tycker inte man ska vara rädd för okonventionella lösningar. Bara för att de allra flesta semestrar ihop behöver inte alla göra det. Och man kan ju välja att tillbringa en vecka av semestern isär och resten ihop.

Varför är en särbosemester så bra?

– Om ni har helt olika uppfattningar om vart semesterresan ska gå är det ju bättre att ni delar på er. Då slipper ni slitningar och missnöje. Parlivet ger inte alltid utrymme att göra något man drömt om. En semester utan en partner kan vara möjligheten att göra sin grej. Självförtroendet stärks när man gör något på egen hand. Dessutom är det alltid viktigt att få tid för egna reflektioner och kunna sortera tankarna. Och så börjar man ju längta efter varandra!

Ser du några risker?

– Risker finns överallt i våra liv. Du kan lika gärna träffa en annan på Ålandsfärjan som på firmafesten och särbosemestern.

Vilka ska inte semestra isär?

– Det här är inget bra alternativ för svartsjuka personer eller de som är osäkra och känner att de inte riktigt kan lita på sin partner.

Vilka tips kan du ge?

– Gör ingen stor affär av det här, utan se det som en vanlig semester. Prata igenom innan varför ni vill åka på olika håll och bestäm hur ni ska hålla kontakten under resan.

Följ ämnen i artikeln