Saint Martin – det bästa av två världar

Uppdaterad 2014-04-02 | Publicerad 2014-01-28

En high-five mellan anklever och slappt strandliv.

På Saint Martin får man det bästa av två världar.

Legenden säger att man ställde en ­holländare och en fransman rygg mot rygg mitt på Saint Martin. För att ­bestämma hur ön skulle delas upp ­mellan de två nationerna skulle ­männen sedan springa åt var sitt håll och ­markera ut så mycket land som möjligt. ­Holländaren somnade dessvärre på vägen, och fransmannen lyckades då norpa åt sig två tredjedelar av ön.

– Så var det förstås inte på riktigt, skrattar Kate Richardson från turistbyrån på den franska sidan, där vi står vid fortet ovanför staden Marigot.

Sanningen är snarare att holländarna var mer intresserade av saltbassängerna på den södra delen av ön medan fransmännen ville åt den bördigare marken på norra sidan. Det hela slutade i en fredlig överenskommelse, som 400 år senare fortfarande är fredlig.

– Men jag tror nog att vi gjorde ett bra val av sida, säger Kate.

Gourmetmat och hardcore-rom

Det är onekligen mer naturskönt på franska St Martin. Vattnet är för grunt för kryssningsfartygen, hotellen är mindre och av de kasinon som blinkar i neon på nederländska St Maarteen syns inte ett spår. Det är helt enkelt lite finare. Lite mindre sliskiga rosa drinkar, lite mer champagne.

När solen går ned över Grand Case letar sig en pepprig grilldoft ut på stranden.

På gatan innanför ligger flera lolos – små öppna grillrestauranger som lagar rustik karibisk mat. Här serveras generösa portioner av grillade revben och ris med bönor på plasttallrikar för några få euro. En räddning för dem som reser med en mindre budget, för priserna ligger i allmänhet nästan på svensk nivå på Saint Martin.

Grand Case kallas ofta för Karibiens gourmet­huvudstad, och folk från hela ön åker hit för att äta på restaurangerna längs Grand Case ­Boulevard. Fyrtio stycken, säger någon. Sextio, säger någon annan. Många är det i alla fall.

Le Tastevin är en av finkrogarna. Här står glasdörrarna öppna precis ovanför stranden. Det är vågskvalp, anklever och Sancerre. Grannön Anguilla glittrar på avstånd ute i vattnet. En snygg inramning till den skönt självsäkra franska mat­lagningen som köket står för.

Hela reportaget från Saint Martin i nya numret av Resa

SÄLJS MED AFTONBLADET 29 JANUARI - 25 FEBRUARI

Mer ur innehållet:

  33 barnvänliga tips till New York

  Grekiska Mykonos - en ny strand varje dag

  Thailand - hitta lugnet på Koh Samet

  Nya tapastrenden i Barcelona

  Testa dig själv - jorden runt på 80 frågor

TV-profilen Frida Nordstrands bästa packningstips

Smygläs här

Karin Persson