Fixa bästa öluffen själv

Uppdaterad 2017-07-28 | Publicerad 2005-06-12

Sugen på en öluff i sommar?

Resas Greklandexpert Janne Eklund ger de bästa tipsen för en lyckad luff bland de grekiska ögrupperna.

Varför är öluff så populärt?

Den stora fördelen är naturligtvis friheten: att välja boende, ö och by. Det är enkelt att resa mellan öarna, det är hyfsat billigt, och valmöjligheterna gör att man knappast tröttnar. Det finns en ö för alla – gammal eller ung, singel, par eller familj, kulturintresserad, partysugen eller bara slapparsemester.

När ska jag åka?

I juni är vädret perfekt, vattnet behagligt och kvällarna ljumma. Alla hotell och pensionat är öppna och i stort sett alla tavernor. Båtturerna är täta.

Juli och augusti är två tunga månader: turisterna är många och priserna höga på boende och resor. I augusti kan det bli 40 grader varmt. En annan nackdel med augusti är att italienska och grekiska turister bokstavligen invaderar öarna, vilket medför att det blir svårare att hitta bra boende till rimliga priser.

I september och oktober är vädret som en bra svensk sommar. Vattnet är ljuvligt, kvällarna ljumma men solen har tärt hårt på landskapet och växtligheten är ganska bränd. Turisterna blir färre och priserna går ner.

I april och maj är Grekland absolut som vackrast. Blommorna slår ut och gräset är grönt. Vädret är ganska pålitligt (räkna med en del regnskurar i april). Nackdelen är att vattnet bara är runt 19–20 grader och kvällarna är kyliga. Även båttidtabellen är glesare. Fördelarna är att turisterna är färre, priserna lägre och resor och boenden är billigare och fler.

Var ska jag börja?

Det finns ungefär åttio bebodda öar i Greklands sju ögrupper. Av dessa ögrupper lämpar sig bara tre att öluffa i: Kykladerna, Dodekaneserna och delar av Östra Egiska ögruppen.

Kykladerna: flyg till Santorini eller Aten. Nära Santorini ligger öarna i centrala Kykladerna. Välj Aten om du ska till västra Kykladerna.

Dodekaneserna eller Östra Egeiska öarna: välj Kos om du ska resa mellan öarna i Dodekaneserna. Välj Samos om du ska till norra Dodekaneserna och Egeiska öarna. Rhodos passar bra om du ska öluffa i södra Dodekaneserna.

Du behöver inte flyga till och från samma flygplats – till exempel Apollo säljer enkelbiljetter till flera öar. Om du inte vet vilka öar du vill åka till är Aten ett bra utgångsläge. Från Pireus, Atens hamnstad, går båtar till i princip hela övärlden.

Hur länge ska jag vara borta?

Två veckor minst. Har du bara en vecka krävs lite mer planering. Om du inte kan vara borta längre än en vecka är det bättre att köpa en charterresa eller en flygstol och stanna på den ö där planet landar och göra korta dagsutflykter till öar i närheten.

Hur många öar hinner jag med?

Det finns ingen anledning att stresssa bara för att se så många öar som möjligt. Om du stormtrivs på en ö kanske du stannar där hela semestern. Det viktiga är att du trivs där du är. Se det inte som en utmaning att pricka av öar som ornitologer prickar av fåglar.

Hur planerar jag båtresorna?

Det är svårt att planera båtresorna i förväg: båtar ställs in på grund av dåligt väder, tidtabeller ändras och det är inte ovanligt med förseningar. Gör en grov planering hemifrån och skaffa dig en bild av hur ofta båtarna går.

Alla bebodda öar har någon form av båtförbindelse. Bäst är förbindelserna mellan öar i samma ögrupp. Det är inte lika smidigt att resa mellan ögrupperna. Du kan välja mellan traditionella färjor, bärplansbåtar, katamaraner och lokala småbåtar. Åker du med katamaran eller bärplansbåt sitter du inomhus, på färjorna kan du välja mellan att sitta inne eller ute. Antalet platser på katamaraner och flygbåtar är begränsat. För att vara säker på plats boka några dagar i förväg. Standarden på båtarna är ganska hög. Många av de nya färjorna håller nästan samma klass som våra finlandsfärjor. Rederiet Blue Star Ferries satsar till exempel mycket på komfort och hastighet. Förutom de stora rederierna finns många smårederier som oftast bara äger en båt. De mindre båtarna är vanligast mellan småöarna och standarden är inte särskilt hög.

Hur bär jag mig åt på båtarna?

Båtbiljetter måste köpas i en resebyrå. Priserna bestäms centralt och du behöver inte jämföra. Däremot säljer inte alla resebyråer biljetter till alla båtar. Biljetter köper du lämpligast dagen innan du ska åka, eller samma dag. Då vet resebyråpersonalen (nästan helt säkert) att båten verkligen går. Under högsäsong kan biljetterna ta slut till populära avgångar.

Uppge namn för att komma med på passagerarlistan, lämna en lapp med namnet textat med stora bokstäver så undviker du felstavningar.

Biljetten visar du när du går ombord, vilket du alltid gör i aktern på färjor och i mitten på bärplansbåtar. När båten närmar sig ditt resmål måste du göra dig klar för avstigning. Båtarna stannar kort tid i hamnarna för att hålla tidtabellen.

Hur är maten ombord?

Det finns alltid någon form av servering oavsett om det är en stor eller en liten båt. Priserna är högre än på land så det är mer ekonomiskt att ta med sig mat och dricka själv. På vissa av Blue Star Ferries båtar finns hamburgerbarer.

Vad kostar båtresorna?

Den andra stora kostnaden är båtresorna. Stora färjor har olika prisklasser, vanligast är att man åker i turistklass, vilket innebär att du har tillgång till nästan hela båten. Övriga klasser är något lyxigare, men knappast värd prisskillnaden. Snabba båtar som katamaraner och bärplansbåtar går dubbelt så fort och kostar också dubbelt så mycket. Några cirkapriser på enkelbiljetter för vanliga färjor från Atens hamnstad Pireus till:

Amorgos: 180 kr

Milos: 180 kr

Naxos: 170 kr

Santorini: 195 kr

Sifnos: 160 kr

Hur ordnar jag boende?

Öluffar du under högsäsong bör du boka rum i förväg om du ska besöka populära öar med begränsat utbud.

Nackdelen är att priset blir något högre.

Boendet kan du boka via internet före resan, här finns många valmöjligheter. Vana öluffare letar rum på plats.

När båten lägger till i hamnen väntar uthyrare på dig, och alla vill att just du ska bo på deras fantastiska pensionat. Gillar du att pruta är det läge där.

När du hyr rum lämnar du ditt pass till pensionatägaren som pant, det återlämnas när du betalat. Standarden på rummen är i regel mycket bra även om inredningen är enkel och spartansk.

Uthyraren ser för det mesta till att du kommer till hotellet eller pensionatet (oftast ingår det i priset). På egen hand tar du lättast en taxi.

Vad kostar boendet?

Boendet kostar mest. Priserna varierar beroende på ­månad, öar och standard. Dyrast är det under högsäsong, 15 juli – 31 augusti. Räkna med mellan 325 kronor och 465 kronor för ett dubbelrum med normal standard ­under högsäsong Under låg­säsong kan du pruta, räkna med mellan 140 kronor och 325 kronor. I regel får du bättre pris ju längre du stannar.

Hur gör jag utflykter?

På större öar kan du följa med på organiserade utflykter som anordnas av lokala resebyråer, ofta till ett bättre pris än samma utflykter som anordnas av charterarrangörerna. Men ofta kan du boka exakt samma utflykter själv på plats, många gånger till ett bättre pris.

Vad ska jag ta med mig?

Använd ryggsäck. Packa inte för mycket kläder (tungt att bära). Glömmer du något finns det mesta att köpa i Grekland.

Hur kommer jag hem?

Åk en eller ett par dagar tidigare till ön med flygplatsen för att vara säker på att komma med flyget. Ibland ställs båtturer in på grund av dåligt väder. Ring flygbolaget minst en dag före hemfärd för att kolla att avgångstiden inte ändrats. Två timmar före planets avgång måste du vara på flygplatsen för att checka in.

16 adresser till båtarna och boendet

10 favoriter

Resas Janne Eklund har rest i Greklands övärld under många år. Här listar han sina tio favoritöar.

På Amorgos, Janne Eklunds absoluta favoritö, spelades filmen ”Det stora blå” in.

Ladda hem resguider!

Här hittar du Aftonbladets fem Greklandsguider. Finns att ladda hem för Plus-medlemmar (medlemskap kostar 19:- i månaden).

Följ ämnen i artikeln