6 frågor & svar om rosévin

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-09-02

1. Hur tillverkar man rosévin?

Bara i undantagsfall framställs rosé genom att rött och vitt vin blandas, som man skulle kunna tro. Vanligtvis görs rosévin som vitt vin men på blå druvor. Skalen får helt enkelt ligga med i urlakningen några timmar efter pressningen för att avge precis så mycket röd färg som önskas.

2. Hur vet jag om ett

vin är bra eller inte?

Provsmaka! Är det gott är det bra. För cirka 40 kr per flaska får du ett bra vardagsvin, för 150 kr och uppåt får du ett välgjort provensalskt kvalitetsvin.

3. Var finns det flest ­vinsorter?

Största samlade utbudet av Provences vinproduktion finner du hos regionens odlarförening i les Arcs. Där, i vinkällaren, finns 1. 800 olika titlar från 270 producenter och engelsktalande guider som leder provningar sju dagar i veckan under september.

4. Vad står det på ­etiketten?

Den högsta kvalitetsklassen på provensalskt vin är AOC och den har bland annat viner med beteckningarna Côtes de Provence, Coteaux d’Aix-en-Provence och Coteaux Varois. Beteckningen VDQS är något enklare. Vin de pays är lantviner men kan ändå vara bra.

5. Vilka är de bästa vinåren i Provence?

Lagringsviner har inte producerats särskilt länge i Provence. Bra år var 1988, -89 och -90 samt 2001, -03 och -04. Köper du ett kvalitetsvin av sent år för 150 kr eller mer håller sig vinet förmodligen fräscht i 3–5 år, kanske längre. Men praktiskt taget alla roséviner ska drickas unga.

6. Var ska jag handla mitt rosévin?

Det är ofta både billigast och roligast att handla på vingårdarna där du får smaka och har minnesbilder med dig hem.

Varuhusen i städerna har ibland egna sommelierer och kan pressa priserna genom stora inköpspartier. Provsmakning erbjuds ofta av kampanjprodukter och i september förekommer vinreor på många håll.

Bra tips är köpcentrumet Cap 3000 nära flygplatsen i Nice eller varuhusen Carrefour. En välsorterad vinbutik, Cave le Vigneron, hittar du efter route de Lorgues i Draguignan.

Följ ämnen i artikeln