När mörkret faller får pyramiderna liv

Uppdaterad 2017-07-31 | Publicerad 2005-02-06

Musik, tal och laserstrålar - sfinxen berättar sin historia under ljusshowen i Giza

gamla polare Chefren, Sfinxen och Ceops har hållit varandra sällskap i 4 500 år.

Pyramiderna är bäst på kvällen - som ljusshow.

När mörkret lagt sig över den egyptiska öknen förändras atmosfären.

Klassisk musik, modern laser och tusenårig historia blir en helkväll vid ett av världens sju underverk.

Dana och Brad Kearns från Nya Zeeland gick på ljusshowen kvällen innan. - Showen var fantastisk, säger Dana. - Jag gillar platser där folk levt i tusentals år, fast jag är ju också född i Kalifornien, ett ställe med ungefär nio dagar historia, skojar Brad.

Men det börjar bisarrt.

Samtidigt som minareten i förorten Giza utanför Kairo, ett stenkast från de stora pyramiderna, markerar den arabiska närvaron med ett böneutrop gör en grupp säckpipsblåsare entré. Med faraoniska huvuddukar fladdrande i ökenbrisen paraderar tiotalet män beskäftigt förbi publikkön medan ledaren viftar med taktpinnen.

Framför den överdimensionerade publiksektionen ruvar sfinxen och gravarna han vakar över: Cheops, Chefrens och Mykerinos pyramider.

Strålkastarna släcks och jubel bryter ut på raden bakom. Det amerikanska sällskapet som försökt teckna skuggkaniner med fingrarna övergår till att viska om priserna från dagens shopping medan sfinxen börjar tala.

-Jag har stått här i 5 000 år och sett Caesar, Alexander den store och Napoleon komma och gå. Du, människa, är som en minut jämfört med dessa stenars evighet.

Prisjämförarna tystnar. Den filmiska inramningen förstärker känslan av overklighet. Rösten är oklanderligt brittisk och som hämtad från ett kolossalt kostymdrama.

-Jag har sett solarna stiga vid horisonten tusentals dagar och jag kommer att se tusentals till, säger rösten som dånar ur osynliga högtalare.

Publiken krymper lite i raderna och har nu tystnat helt. Ljudet kommer ömsom från sfinxen, ömsom inifrån pyramiderna.

Ljuskäglor lyser upp skapelserna i mörkret och med en skarp grön laserstråle ritas Peterskyrkan i Rom upp på Cheops vägg. Pyramiden är 137 meter hög och vinner kampen om höjden med en meter. Publiken lyssnar med öppna munnar. En skalbagge trippar oberörd förbi i mittgången.

Under den timslånga föreställningen med fotografiska projiceringar och dramatisk musik berättas om Ramses, Cleopatra och Nefertiti men också om skrifter som hittats i innandömet av pyramiderna och, längre söderut, i Konungarnas dal. Kärleksbrev, anteckningar från unga skolpojkar och papyrusrullar skrivna av de lärda.

"Jag vill hellre titta på dig än jag vill äta eller dricka" skriver en ung kvinna till sin pojkvän, för tusentals år sedan.

För några timmar sedan kröp flera av de hänförda besökarna här omkring i Mykerinos djupaste sal men först nu, i öknens biomörker och ljudeffekter, verkar de helt träffade av pyramidernas storhet.

Kanske blir det ett besök till hos Cheops i morgon?

Fakta/Showen

3 x mumier på film

– från Boris Karloff i bandage till en elak datoranimering

Nina Marjavaara

Följ ämnen i artikeln