L ställer krav - annars fälls finansministern

Publicerad 2017-03-28

Politik. Liberalerna ställer tre krav på regeringen för att inte försöka fälla finansminister Magdalena Andersson (S) i en misstroendeomröstning.

– Det bidrar till en redan rörig situation inom Alliansen, kommenterar en statsvetare.

L-ledaren Jan Björklund säger till Dagens industri att han vill samla en majoritet i riksdagens finansutskott för att rösta ned förslag i höstbudgeten om höjda marginalskatter, förändringen av 3:12-reglerna (skatteregler för fåmansföretag) och den föreslagna flygskatten.

– Vi kommer från Liberalernas sida föreslå att riksdagen nu under våren uttalar att de här skattehöjningarna inte ska ske, säger Jan Björklund till Di.

Det kan även bli aktuellt att fälla infrastrukturministern Anna Johansson eftersom hon är ansvarig för flygskatten, enligt Björklund.

Finansministern: Rörigt

Magdalena Andersson skriver i en kommentar till TT att om Liberalerna vill ha inflytande över budgeten är de välkomna att komma över och förhandla.

"Det verkar rörigt i den forna alliansen. Det kommer nya besked på löpande band. Kanske är det dags för polletten att trilla ner, Sverige behöver blocköverskridande samarbete."

Därmed har de borgerliga helt olika idéer om hur de ska angripa Löfven. L vill föregå budgeten och med kraven påverka dess innehåll. Centerpartiet vill å sin sida bryta ut och stoppa enskilda delar av budgeten, medan Moderaterna och Kristdemokraterna vill lägga fram en gemensam alliansbudget och vinna majoritet genom att låta Sverigedemokraterna rösta på den.

– Det bidrar till en redan rörig situation, det råder redan förvirring och oenighet inom och mellan Allianspartierna där det nu blir en nyans till med Liberalernas utspel, säger Andreas Johansson Heinö, statsvetare och medarbetare vid den borgerliga tankesmedjan Timbro.

"Emot egenintresset"

Allianspartierna kommer inte att tjäna på detta ur en väljarsynpunkt och dessutom sätter man fokus på det spelteoretiska snarare än politikens innehåll, enligt Heinö.

– Men uppenbarligen så är man stressade. Inget av de borgerliga partierna vill vara det som är mesigast mot regeringen. Men det skulle förvåna mig om det här blir den linje allianspartierna enas om.

Jan Björklund säger till Di att han är medveten om riskerna med ett extraval, och fäller man finansministern är det troligt att man fäller hela regeringen, enligt Andreas Johansson Heinö. Men sannolikheten är låg och ingen vill ha ett extraval ett år innan ordinarie val, tillägger han.

– Man har knappast råd med två valrörelser tätt inpå varandra nu heller, det är direkt emot egenintresset.

– Det är väl egentligen bara Sverigedemokraterna som har något att vinna på det, säger Heinö.

TT

Följ ämnen i artikeln