Möller: FI ställer till det för S

Publicerad 2014-05-09

Stockholm. Feministiskt initiativ når nya rekordsiffror och närmar sig riksdagen - ett hot mot Stefan Löfven och de rödgröna, enligt statsvetaren Tommy Möller.

Men den ekonomiska politiken dröjer till sommaren, enligt Gudrun Schyman.

Enligt Expressen/Demoskop ligger stödet för FI nu på 3,0 procent, en raketuppgång med över två procentenheter i april.

I takt med att FI växer kommer också kritiken mot partiets politik, många av förslagen i partiprogrammet och bristen på redovisning av hur allt ska finansieras.

– Det är jättebra att fler går in och tittar på vad vi har för politik. När det gäller den ekonomiska politiken så har vi ju inte haft resurser för att utarbeta en skuggbudget. Men vi håller på med en ekonomisk rapport som vi kommer att lägga fram under Almedalsveckan, säger talespersonen Gudrun Schyman.

Där kommer FI:s helhetssyn på den ekonomiska politiken och hur alla förslag ska finansieras att presenteras, enligt Schyman.

– Men ekonomin ska underordnas andra mål, vi tycker att det har blivit galet när vi ska ha ekonomin som mål.

Enligt professorn i statsvetenskap Tommy Möller innebär FI:s framgångar problem för S-ledaren Stefan Löfven.

– FI:s uppgång är ett potentiellt hot mot en röd-grön valseger, eftersom FI hämtar stöd huvudsakligen bland de väljargrupper som dessa partier inriktar sig mot. Kommer man inte över 4 procent kan det, som många påpekat, äventyra en röd-grön valseger, säger han.

– Kommer FI in blir det naturligtvis svårare för Löfven att regera. FI kommer knappast att fälla en S-ledd regering. Men för varje ny potentiell vetoaktör i regeringsunderlaget begränsas en sådan regerings handlingsutrymme, säger Tommy Möller.

– Ha ha, vi ska väl inte behöva se på varandra som huvudmotståndare, men det är väl uppenbart att Socialdemokraterna inte har infriat de förväntningar som många kvinnor har haft under lång tid, säger Schyman.

Statsminister Fredrik Reinfeldt förvånas över att partiet inte kan redovisa en ekonomisk politik. Enligt hans analys står FI "till vänster om Vänsterpartiet".

– Har människor verkligen klart för sig vad Feministiskt initiativ föreslår? Det är väl entydigt att de hör hemma mycket långt ut på vänsterkanten, säger han.

– Jag tror att väljarna till slut vill ha svar på vad de vill i sakfrågor och vilket regeringsalternativ de kan bli en del av, så att man förstår hur det långsiktigt kan påverka Sverige.

Statsvetarprofessorn Marie Demker ser en förklaring till FI:s framgång i att det finns konflikter som inte på ett tillräckligt bra sätt integrerats i den befintliga politiken.

– När det gäller FI så har partiet draghjälp av en mycket intresserad mediekör och av en otroligt skicklig Gudrun Schyman. Det går inte att överskatta hennes betydelse, menar jag, säger hon.

När det gäller granskningen av FI faller partiet under radarn, eftersom det framför allt är regeringsalternativen som granskas.

– För väljarna är det sannolikt så att FI uppfattas sätta tryck i en viss fråga snarare än att väljarna förväntar sig en fullödig och genomtänkt politik på varje tänkbart utgiftsområde i statsbudgeten.

TT