Regeringen sätter delmål om arbetslöshet

Publicerad 2016-12-16

Arbetslöshet. Statsministern har satt ett delmål för arbetslösheten 2018, på vägen mot vallöftet om EU:s lägsta 2020.

– Min bedömning är också att vi bör ner under 6 procent 2018, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Den samlade ekonomkåren tror inte att arbetslösheten når under 6 procent till 2018. I sådana fall krävs en palett av åtgärder.

– Det ligger inom räckhåll. Men det kräver sannolikt ytterligare en del åtgärder, säger Konjunkturinstitutets generaldirektör Urban Hansson Brusewitz.

Han pekar på utbildning, lönesubventioner och att parterna kommer överens om lägre minimilöner.

– Utbildning är a och o, tillsammans med bostadsfrågan, säger Cathrine Danin, ekonom på Swedbank.

Löfven satte mål

När statsministern häromkvällen talade i Örebro svarade han också på en fråga om hur det går med vallöftet att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Han sade att det blir stentufft men att regeringens delmål är att komma under 6 procent 2018.

För i år beräknas arbetslösheten bli 6,8 procent i genomsnitt.

Finansminister Magdalena Andersson spådde i höstas en arbetslöshet på 6,3 procent för 2018. Hon vill inte svara rakt ut på om regeringen har ett delmål för 2018.

– Vårt tydliga fokus är att vi ska ner till EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Då vill vi förstås ha en lägre arbetslöshet 2018 än vad vi har idag, säger Andersson till TT.

Både hon och arbetsmarknadsministern säger att det kommer att krävas fler åtgärder från regeringen. Samtidigt har det gått bättre än förväntat hittills på arbetsmarknaden.

Största huvudvärken

– Vi har bra tillväxt av nya jobb, där fungerar det bra. Stimulanser är inte det största behovet, säger Ylva Johansson och tillägger att annat bekymrar henne mer.

– Min största huvudvärk är de som är nyanlända och har mycket kort utbildning. De kanske aldrig har yrkesarbetat eller är kvinnor som aldrig har fått chansen att gå i skola i sina hemländer för att de föddes till flickor. Där kommer vi att behöva göra mer än vad vi har presenterat hittills.

Swedbanks Cathrine Danin noterar att arbetsgivarna skriker efter folk i allt fler branscher, samtidigt som arbetslösheten är skyhög i vissa grupper, framför allt bland utrikesfödda. Grunden är ett matchningsproblem och en hög polarisering.

Fler enkla jobb

Mer hyresrätter, en rörligare bostadsmarknad och en utbyggd infrastruktur krävs för att få människor att flytta till jobben, resonerar Danin. Fler enklare typer av tjänstejobb måste nog till också för att pressa arbetslösheten.

Swedbanks ekonomer spår att arbetslösheten sjunker från i snitt 6,9 procent i år till 6,6 procent nästa år. I början av 2018 nås en botten på 6,55 procent innan det vänder långsamt upp igen när de stora flyktinggrupperna i allt större utsträckning söker sig ut på arbetsmarknaden.

TT

Följ ämnen i artikeln