Assange hoppas få lämna ambassaden

Publicerad 2016-02-05

Brott. Efter tre och ett halvt år på Ecuadors ambassad i London hoppas Wikileaksgrundaren Julian Assange kunna ta sin första promenad i frihet. Men frågan är om det brittiska och svenska rättsväsendet är beredda att låta honom gå.

– Insatsen för att gripa Julian Assange fortsätter och skulle han lämna ambassaden så kommer polisen göra allt för att gripa honom, säger en talesman för den brittiska polisen enligt The Guardian.

Julian Assange väntas vid lunchtid framträda via videolänk på en presskonferens i London, där han kommer att kräva att Sverige och Storbritannien nu häver arresteringsordern mot honom, skriver tidningen.

Besked idag

FN:s arbetsgrupp mot godtyckliga frihetsberövanden UNWGAD har i en utredning slagit fast till att Assange är "godtyckligt frihetsberövad i strid med internationella åtaganden", uppgav det svenska utrikesdepartementet för TT i går.

Beskedet från UNWGAD ska offentliggöras klockan 9.

Utanför Ecuadors ambassad är trottoaren fullpackad av journalister, som i den mulna Londonmorgonen står med paraplyer och inväntar beskedet från FN-panelen. Men än har inte någon sett en skymt av Julian Assange själv.

Redan i går samlades anhängare till Assange utanför ambassaden.

– Han är en politisk fånge, som sitter fast därinne. Om FN säger att han hållits olagligt skulle det bli en skandal om brittisk polis griper honom, sade Assange-anhängaren Elizabeth Middleton, som stått utanför ambassaden i flera år för att stötta honom.

Hyllar utredning

Ecuadors president Rafael Correa antyder att landet borde kompenseras för att ha huserat Assange på ambassaden i London i över tre år. Correa hyllade på en presskonferens i Quito utredningen från UNWGAD,

– Det här visar att vi har rätt, efter så många år. Men vem ska kompensera för den skada det åsamkat Assange och Ecuador? Vet ni hur mycket det kostar att upprätthålla säkerheten på ambassaden? sade Correa enligt nyhetsbyrån AFP.

Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino säger samtidigt att Assange är välkommen att stanna på ambassaden om han vill.

– Grunderna vi beviljade honom asyl på kvarstår.

Ingen påverkan

Assange tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och fick asyl. Han är misstänkt för våldtäkt vid en resa i Sverige 2010. Han befarar att Sverige ska överlämna honom till USA om han lämnar ambassaden.

Om FN-panelen hade gått emot honom lovade Assange att överlämna sig till polisen. Hans advokater anser nu att Sverige och Storbritannien genast ska släppa honom fri.

Den svenska Åklagarmyndigheten påpekar att häktningen av Assange är fastställd i Högsta domstolen och att FN-gruppens utlåtanden "inte har någon formell påverkan på den pågående utredningen" om misstänkta sexbrott.

– Regeringen lägger sig inte i den rättsliga bedömningen, säger statsminister Stefan Löfven till TT, och konstaterar att FN-utredningen "gjort en annan bedömning än Högsta domstolen".

London, TT:s utsände

Följ ämnen i artikeln