Usel sommar - för mygg, sniglar och getingar

Uppdaterad 2017-08-09 | Publicerad 2017-07-30

Natur. Det har hittills varit en fantastisk sommar för alla som avskyr mygg, getingar och mördarsniglar.

Alla tre plågorisen har sitt sämsta år på länge.

Men för fästingarna går det fortsatt bra.

– Varje år är ett fästingår, mer eller mindre. De är väldigt tåliga, säger biologen och fästingforskaren Kajsa Glemhorn.

– Om det är torrt ligger de bara och trycker och väntar på regn. Det räcker med lite fukt för att de ska bli aktiva.

Hon säger att det är gott om fästingar på de flesta håll. Den torra och kalla våren tycks inte ha påverkat dem negativt.

Usel sommar

Däremot har de andra plågoandarna haft en usel sommar. I mördarsniglarnas fall kanske det är den sämsta någonsin.

– Jag har aldrig varit med om ett så dåligt år. Har jag sett tio stycken sedan i våras är det nog högt räknat, säger Lars-Åke Janzon, före detta jourhavande biolog på Riksmuseet.

– Möjligen råkade de illa ut när det var som kallast i maj. De kan ha blivit lurade av de senaste vintrarna som har varit väldigt milda. Kanske de sökte skydd mot kylan för högt upp i marken. I så fall frös många ihjäl.

Mördarsniglarna, som är fuktberoende, har sannolikt också tagit stryk av att det varit torrt på många håll under långa perioder.

Misslyckad fortplantning

Torkan och vattenbristen tycks också ha slagit hårt mot myggen. Förutom längst uppe i norr har myggen varit fåtaliga i sommar. Till och med vid Nedre Dalälven, som är känt för sin myggplåga, är det ont om blodsugare - en konsekvens av att deras fortplantning har havererat på grund av att få områden har översvämmats i år.

Även getingarna går det dåligt för. Det var alldeles för kallt under den viktiga perioden i maj-juni då drottningarna kommer fram och ska starta nya kolonier. De ska föda upp de nya arbetarna med insekter, men kylan gjorde att det var mycket ont om föda ganska länge.

– Det blir inget bra år. Drottningarna vill att det ska vara varmt, men maj var usel. De gillar ungefär samma väder som människor - varmt och relativt torrt, men inte kruttorrt, säger Lars-Åke Janzon.

TT

Följ ämnen i artikeln