Olofsson tackar nej till KU igen

Publicerad 2014-03-27

Stockholm. Förra näringsministern Maud Olofsson tackar nej även till konstitutionsutskottets (KU) förnyade inbjudan till utskottet - där hon skulle frågas ut om den kritiserade Nuon-affären. Enligt uppgift till TT skriver Maud Olofsson att hon inte tycker att hon har något mer att tillföra.

Olofsson hänvisar till de skriftliga svar som regeringskansliet har lämnat in till KU under vintern.

Centerledaren Annie Lööf respekterar Olofssons beslut att inte infinna sig i utskottet. Hon säger att hon inte lägger någon värdering i det.

– Det är hennes ansvar att gå dit eller inte gå dit, säger Lööf.

KU:s ordförande Peter Eriksson (MP) är efter dagens möte i utskottet starkt kritisk till Olofssons återbud.

– Jag tycker det är fasoner som inte ska finnas i en modern västerländsk demokrati. Då ska makten komma när granskningen krävs och de institutioner som ansvarar för granskningen ska man ha respekt för.

När Maud Olofsson uteblir får KU bara Reinfeldts bild av beredningen av affären, trots att de har beskrivit den olika, påpekar Peter Eriksson. Vilken version som stämmer kan nu inte riktigt klaras ut enligt honom. Det väcker också frågan om Olofsson håller sig undan för att rädda Reinfeldt och undvika att bilden splittras.

– Man kan ju fundera på om man har varit överens om det, att det är bättre för regeringen om Maud Olofsson inte kommer.

Olofssons nej kan få följder för hur makten ska granskas, anser Eriksson.

– Risken är att vi får en helt ny praxis i Sverige. Hittills har det fungerat att det har varit oreglerat, det bygger på en respekt för riksdagen och de olika partierna och det är bara så länge den respekten finns kvar för granskningen som en sådan oreglerad verksamhet kan fortsätta. Det här kan ju innebära att vi blir tvungna att införa en ny lagreglering på området.

Tvingande kallelser var något som diskuterades på dagens KU-möte. Frågan kommer att tas upp i utfrågningen av Reinfeldt.

KU-ledamoten Björn von Sydow (S) är kritisk på samma punkter som Eriksson.

– Jag är väldigt beklämd över Maud Olofssons uteblivande. Vi behöver ju få ställa frågor.

Både von Sydow och Eriksson lyfter bland annat fram att Olofsson och Reinfeldt har gett olika bild av ärendet, om vem som visste vad.

Ledamöter från M och C säger sig ha större förståelse för Olofssons nej.

– Det är tråkigt, men jag får acceptera det, säger KU:s vice ordförande Per Bill (M).

Han anser inte att hennes utevaro försvårar granskningen.

Både Per Bill och Olofssons partikamrat Per-Ingvar Johnsson i KU understryker att hon inte är tvingad att komma. Johnsson säger sig också förstå henne.

– Hon tyckte inte att hon blev juste behandlat av KU för två år sedan och att detta nu handlar om politik och inte om det som KU ska handla om - konstitutionella frågor. Hon ser också att detta görs under valåret. För fem år sedan hyllade även oppositionspartierna affären, men efteråt vet alla att det inte var en bra affär, säger Johnsson.

TT