Sahlin och hennes livvakt erkänner brott

Publicerad 2017-02-20

Brott. Mona Sahlin erkänner brott i samband med att hon skrev ett osant intyg till sin tidigare livvakt. Samtidigt bedömer statsvetare att en comeback inom den statliga sfären blir allt mer osannolik för den tidigare S-ledaren.

– Hon är alltså beredd att underkasta sig ett strafföreläggande, säger hennes advokat Claes Borgström till TT.

Han säger att Sahlins avsikt aldrig varit att genom vilseledande uppgifter skaffa sig själv eller någon annan några fördelar eller att sko sig.

– När hon har skrivit de här intygen har hennes utgångspunkt varit att det kommer att bli den här lönen, men sedan blev det inte så, och framför allt var det inte så när hon skrev intygen. Då blir den juridiska bedömningen att det är ett osant intygande, säger Borgström.

Han säger att det är skönt för henne att den juridiska processen nu är över och att hon har fått lida oproportionerligt mycket under resans gång.

Livvakten erkänner

Det var i maj förra året som Expressen avslöjade att Mona Sahlin, då ordförande för nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, intygat att hennes medarbetare och tidigare livvakt hade en inkomst på 120 000 kronor i månaden. Ett intyg som användes när medarbetaren köpte dyr bostad - trots att den riktiga lönen bara var 43 000 kronor. En förundersökning om osant intygande alternativt grovt osant intygande inleddes.

Nu erkänner livvakten brukande av osann urkund. Därigenom kan han komma att slippa en offentlig rättegång, skriver Expressen.

– Han är beredd att underkasta sig ansvaret och ska skriva på ett strafföreläggande givet att åklagaren beslutar så, säger livvaktens advokat Johan Eriksson till tidningen.

Sahlin hävdade till en början att hon skrivit fel om vilken lön medarbetaren fått från regeringskansliet, och att hon själv försett honom med 60 000 kronor i månaden för "säkerhetsbedömningar". Den 4 maj meddelade Mona Sahlin sin avgång från uppdraget som nationell samordnare.

"Ser väldigt illa ut"

S-debattören och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren säger att Mona Sahlins erkännande troligtvis innebär att hon bedöms olämplig som företrädare för en statlig verksamhet.

– Som statlig representant ser det väldigt illa ut om man utfärdar falska intyg, så för henne och för bilden av staten är det rätt allvarligt.

Åklagaren Anders Jakobsson på särskilda åklagarkammaren i Stockholm vill inte kommentera fallet efter beskedet om Mona Sahlins erkännande.

– Jag lämnar ingen kommentar innan förundersökningen är avslutad, säger han till TT.

Ny skatteskuld

Samtidigt som det felaktiga intyget avslöjades framkom det också att Mona Sahlin hade en stor skuld hos Kronofogden för obetalda skatter. Under den efterföljande sommaren betalade hon av skulden på 215 000 kronor.

Nu avslöjar Expressen att Mona Sahlin återigen har låtit bli att betala in all skatt hon är skyldig.

Under 2015 hade hon sammanlagda inkomster på nästan 2,7 miljoner kronor - men har bara betalt in knappt 770 000 kronor i skatt. Senast den 4 december förra året ville Skatteverket ha in ytterligare 361 782 kronor, men pengarna från Sahlin dök inte upp och även den skulden hamnade hos Kronofogden.

Kronofogden uppger för Expressen att Mona Sahlin kontaktade myndigheten vid tre tillfällen under januari i år och förklarade att hon behövde mer tid.

– Vi kommer att titta efter tillgångar på bankkonton med mera, säger kronoinspektören Lars Båtsta till tidningen.

TT

Följ ämnen i artikeln