Här byts plånboksfrågor mot ideologi

Uppdaterad 2018-08-31 | Publicerad 2014-08-13

Vårgårda. Utrikespolitiken fick ta stor plats när Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt som första partiledare frågades ut under Vårgårda Möte.

Men varför vallfärdar partiledarna till en sporthall på Västgötaslätten mitt i hetaste valupptakt?

För att här finns tid att prata ideologi, menar forskare.

Vårgårda Möte, som ordnas av församlingar ur Equmeniakyrkan, är en institution i svenska valsammanhang. Redan 1968 började John Hedlund, riksevangelist i Missionskyrkan, att bjuda in partiledare till sina tältmöten i valtider. De kom, och de har fortsatt komma. För möjligheten att i en tid då ideologin får stå tillbaka för plånboksfrågor, få möjlighet att måla de stora linjerna för ett bättre Sverige, tror Britta Hermansson, pastor och författare, som är årets utfrågare.

– Det är i alla fall vad de själva brukar uttrycka efteråt. Det här är inte den tuffa debatten, här är inramningen en helt annan, med sång och musik.

Och plånboksfrågorna stod inte i centrum när Jonas Sjöstedt som första partiledare frågades ut.

– När jag ser min son få sin första abborre kan jag inte låta bli att tänka på att föräldrarna i Gaza City inte kan trösta sina barn, säger Sjöstedt i ett samtal som kom att handla mycket om utrikespolitik.

Före John Lennons "Workning class hero" fyller fotbollshallen berättar Sjöstedt om sina fem år i Brooklyn och hur Sverige har mycket att lära av staden när det gäller integration.

– New York är Sverigedemokraternas absoluta mardröm, för där finns ingen majoritetsbefolkning längre. Men vi hänger ihop som ett samhälle därför vi alla är lika.

Enligt Magnus Hagevi, statsvetare vid Linnéuniversitetet, med religion och politik som specialområden, tackar partiledarna ja till utfrågningen för att här finns rum för ideologi:

– Man tittar inte på partiernas agendor utan har en annan utgångspunkt, säger han.

TT

Följ ämnen i artikeln