Boliden tänker inte kompensera offer

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-12-22

Stockholm. Både gruvbolaget Boliden och svenska staten bör ta sitt ansvar för att hjälpa dem som blivit sjuka av det giftiga avfall som dumpades i Chile för 25 år sedan. Det anser Bolidens före detta miljöchef.

Boliden har dock inga planer på att kompensera offren.

– Trots försiktighetsåtgärder från vår sida är det uppenbart att det här inte hanterades korrekt i andra och tredje led. Det som har hänt är ju djupt tragiskt för de drabbade människorna, säger Marcela Sylvander, informationschef på Boliden, till TT.

Boliden anser att de tog sitt ansvar i samband med att avtalet med det chilenska bolaget Promel slöts. Boliden inspekterade bland annat upparbetningsanläggningen.

– Vi menar att ansvaret var tydligt. Hur beklagligt och tragisk den här historien än är menar vi att ansvaret gick över till det chilenska företaget när vi levererade avfallet 1985, säger Marcela Sylvander.

Men Bolidens före detta miljöchef Rolf Svedberg anser att även om inga formella fel gjordes så borde offren kompenseras.

– Det här slutade eländigt och i dag finns det ett hjälpbehov. Jag tycker att det finns skäl för Boliden och svenska staten att medverka till detta ur ett medmänskligt och moraliskt perspektiv, säger Svedberg, som i dag är miljöråd vid Miljööverdomstolen, till TT.

Svedberg var miljöchef vid Boliden Rönnskärsverken 1984 när avfallsexporten beslutades, och rekommenderade då företagsledningen att skicka avfallet till Chile.

Han tycker att Boliden och staten bör bidra till en fond för att hjälpa de drabbade.

Avfallet såldes till det numera konkursade chilenska företaget Promel som lovade återvinna metaller ur det miljöfarliga våtverksslammet, men i stället dumpade det på en soptipp i staden Arica. Hundratals människor drabbades av allvarliga skador till följd av bly-, kvicksilver och arsenikpåverkan. Chilenska myndigheter har beslutat att evakuera drygt 7 000 invånare från en kåkstad i Arica nära soptippen.

Rolf Svedberg, som i kväll medverkar i filmen Blybarnen i SVT, påpekar att Naturvårdsverket stödde Bolidens beslut att skicka avfallet till Chile, vilket gör att även staten bör ta sin del av ansvaret.

Tor Borinder, chef för enheten miljöfarlig verksamhet vid Naturvårdsverket, tror dock inte att något formellt beslut krävdes från Naturvårdsverket eller staten, utan att Boliden endast diskuterade frågan om avfallet med Naturvårdsverket.

– Mig veterligen fanns det inget krav på något tillstånd eller godkännande från Naturvårdsverket eller staten för det här. Därför kan vi inte ha godkänt eller lämnat något tillstånd. Däremot är det möjligt att vi var med i någon diskussion med Boliden om den här frågan, säger Tor Borinder.

TT