Nya förslag och gammal ledare ska lyfta L

Publicerad 2017-03-19

Politik. Liberalerna hoppas att partiets nya förslag och gamla partiledare ska ge ett lyft i valet 2018.

Partiledaren Jan Björklund tycker att partiet blivit mindre ängsligt sedan 2014.

För två år sedan inledde Liberalerna ett stor förnyelsearbete efter det historiskt dåliga valresultatet. Fjorton arbetsgrupper har nu lagt fram sina rapporter med nya förslag att gå till val på 2018. En del har redan antagits av partiet, medan ytterligare förslag ska behandlas av partikongressen, landsmötet, i höst.

– Vi har tagit stora steg mot en liberal tydlighet i marknadsekonomisk riktning, till exempel när det gäller bostadspolitik, arbetsmarknadspolitik och skattepolitik säger partiledaren Jan Björklund.

Liberalerna är numera för fri hyressättning för nya bostäder. Man går också till val på en ny skattereform. Liberalerna vill sänka marginalskatter, inkomstskatter för låginkomsttagare och bolagsskatten och är öppna för att höja till exempel momsen.

Talar klartext

I jobbpolitiken är flaggskeppet en ny anställningsform, startjobb, som genom slopade arbetsgivaravgifter och lägre ingångslöner ska ge unga och nyanlända jobb.

Björklund anser också att partiet övergett en "ängslighet" kring integrationspolitiken.

– Vi beskriver i klartext och utan omskrivningar de problem som finns, säger han.

Partiet säger nej till nya religiösa friskolor och Björklund pekade på Liberalernas riksmöte i Västerås ut hedersförtryck som den största jämställdhetsutmaningen Sverige står inför.

Partiet har också lagt ett kraftigt ökat fokus på trygghetsfrågor, som ett stärkt försvar och lag och ordning. Till exempel föreslog Björklund i helgen att antalet poliser måste öka från 20 000 till 25 000.

Björklund lyfts fram

I Liberalernas nya kommunikationsstrategi pekas förutom välutvecklade förslag även ideologin ut som en av partiets främsta tillgångar för att locka väljare.

– Det är ju väldigt beklagligt med de antidemokratiska krafterna, Trump och högerextremismen, men det är klart att det ökar behovet av en tydlig liberalism som motkraft, säger Björklund.

Riksmötet i Västerås hölls under devisen "Frihet måste försvaras".

Enligt kommunikationsstrategin är partiledaren Jan Björklund själv en av partiets tre främsta tillgångar och bärande för partiets varumärke. Detta trots att Liberalerna ligger kvar på drygt fem procent i opinionsstöd sedan valet.

Strategin pekar ut Björklund som tydlig, engagerad, erfaren och att han väcker känslor. Där står att "en grundläggande tanke i kommunikationsstrategin är därför att utgå från hans starka sidor, och förstärka dem i hela partiet".

– Det är ju andra som skrivit det där, men jag tror ju att erfarenhet inte nödvändigtvis måste vara en belastning, säger Björklund.

TT

Följ ämnen i artikeln