Besvikelse över dom mot bunkerläkare

Publicerad 2016-02-23

Brott. För att hantera sitt psykiska illamående byggde den 38-årige läkaren en bunker. Sedan drogade han och låste in en kvinna där. Nu döms han till tio års fängelse för människorov - men frias från våldtäkt.

Rätten beskriver läkarens planering som minutiös. Det och den långa tidsrymd han ägnade åt planeringen - bland annat i form av ett mångårigt bunkerbygge - spelar in när man fastställer straffet.

– Jag tyckte själv att straffvärdet låg någonstans runt 12-15 år om han bara skulle dömas för människorov. Nu har tingsrätten valt tio år, och det är också en väldigt sträng påföljd, säger åklagare Peter Claeson till TT.

Kan bli överklagande

Stockholms tingsrätt slår fast att läkarens syfte med att hålla kvinnan i den ljus- och ljudisolerade bunkern på en gård i Skåne var att senare tvinga henne "till tjänst som flickvän och framtida sexpartner".

Tanken var att kvinnan skulle hållas i bunkern i flera år. Men efter knappt en vecka av ångest och skräck blev hon utsläppt och körd till en polisstation i Stockholm

Såväl Peter Claeson som 38-åringens försvarare, Mari Schaub, vill avvakta innan de tar ställning till om domen ska överklagas. Men Schaub säger:

– Tio års fängelse är en mycket lång påföljd.

Det tycker inte den utsatta kvinnan som fortfarande mår mycket dåligt av det som hände i september förra året.

– Både min och hennes spontana reaktion är att domen är lite av en besvikelse. Dels för att han frias från våldtäkt, men också för att straffet är så lågt, säger kvinnans målsägarbiträde Jens Högström till TT.

Den grova våldtäkten ska enligt åtalet ha skett sedan kvinnan drogats och förlorat medvetandet i lägenheten i Stockholm där hon och läkaren först träffades. Rätten anser att bevisningen är för svag.

Jens Högström säger att magkänslan är att domen bör överklagas, men han vill avvakta med ett definitivt besked.

Lider av störning

Under förhandlingarna i tingsrätten har läkaren förnekat att han förde bort kvinnan för att skada henne eller "tvinga henne till tjänst" som det heter i lagtexten.

Av domen framgår att han sagt att brottsplanen var ett sätt han valde för att "hantera sitt psykiska illamående genom att sysselsätta sig". Enligt Mari Schaub såg han inget annat sätt att få en flickvän än att föra bort och låsa in en kvinna.

Läkaren lider av en psykisk störning men inte så allvarlig att det varit aktuellt med rättspsykiatrisk vård. Den är inte heller så allvarlig att den ska påverka straffets längd, anser tingsrätten. Under tiden mannen planerade för brottet - och genomförde det - jobbade han som läkare.

TT

Följ ämnen i artikeln