Sverige vill inte stressa britter

Uppdaterad 2019-07-18 | Publicerad 2016-06-27

Brexit. Regeringen och de fyra borgerliga partierna vill så snart som möjligt se en formell ansökan om utträde ur EU från Storbritannien, men vill inte stressa fram den i det kaos som verkar råda.

– Vi är ense om att vi respekterar beslutet. EU-reglerna gäller fortsatt för Storbritannien och vi tycker att de ska notifiera så snart som möjligt, sade statsminister Stefan Löfven efter ett snabbinkallat möte med Allianspartierna i Rosenbad.

Han tillade att alla förstår att britterna dock, och kanske också EU, behöver lite tid i den förvirring som uppstått.

– Men vi får inte ha ett EU i limbo för länge. Har man nu fattat det här beslutet i Storbritannien måste den politiska ledningen ta ansvaret. Det som är bekymmersamt nu är att vi inte ser något sådant ansvarstagande.

"Allvarligt läge"

Hans vice statsminister, Isabella Lövin (MP), tolkar läget i Storbritannien som närmast kaosartat, präglat av total förvirring och ledarskapsvakuum.

– Det är ett allvarligt läge för Storbritannien men också för EU. Det är viktigt att EU:s ledare nu är tydliga om varför EU behövs, säger Lövin.

Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet var inte inbjudna till mötet i Rosenbad.

– Vänsterpartiet vill omförhandla Sveriges avtal med EU och Sverigedemokraterna vill egentligen ha en folkomröstning. Det är inte det som Sverige behöver nu, vi behöver ansvar, långsiktighet och stabilitet, sade Löfven.

Moderaternas företrädare vid mötet, den utrikespolitiska talespersonen Karin Enström, säger att EU nu måste hålla ihop.

– Nu krävs det enighet och att vi tar tag i de utmaningar som finns.

"Storbritannien är vår vän"

Centerpartiets partiledare Annie Lööf vill att Sverige ska vara aktivt i förhandlingarna med Storbritannien.

– Vi måste även säkerställa en god relation med Storbritannien även framöver, inte minst för svenska företags och svensk ekonomis skull.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor säger att EU:s eget behov av reformer inte får glömmas bort och att något likt brexit aldrig tidigare har hänt i EU. Därför är det okänd mark som inte bara kan hastas över. Men det måste vara en skillnad på att lämna och att vara kvar för Storbritannien.

TT

Följ ämnen i artikeln