Usla relationer "ömsesidigt intresse"

Publicerad 2017-03-11

Turkiet. De diplomatiska förbindelserna mellan Turkiet och Nederländerna är på fryspunkten. Nederländske ambassadören är inte längre välkommen i Ankara sedan turkiska ministrar hindrats från att hålla valmöten i landet.

Det är uppseendeväckande, men det finns ett inrikespolitiskt intresse för bägge länderna att ha kyliga förbindelser, anser Ingmar Karlsson, som är knuten till Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet.

– Vad det tyder på är att det är ett led i Turkiets valkampanj inför folkomröstningen att ändra författningen. Enligt opinionsundersökningarna är det inte helt säkert att det finns en majoritet för ändringarna. Det gäller då att skapa ett stämningsläge av att man är emot Turkiet och att han (president Erdogan) är den starke mannen som står upp för Turkiets rättigheter, säger han.

I Nederländerna är det parlamentsval den 15 mars och Turkiet håller folkomröstning om en författningsändring som syftar till att stärka presidentens makt den 16 april.

Steg för långt

– Så det är ett spel inför valkampanjen, men som kanske gått ett steg längre än vad man själv hade tänkt från början, säger Ingmar Karlsson.

Enligt honom finns det en inrikespolitisk dimension i spelet även för Nederländerna.

– Om utrikesministern kommit och hållit valtal nu, så skulle det i Holland ha kunnat stärka Gert Wilders position. För den holländska regeringen är det här beslutet säkert grundat i att ett sådant besök skulle skapa tumult i landet - att en utländsk regim håller valmöten i landet och därtill från ett muslimskt land veckan innan val ska hållas i Holland och där just frågan om muslimsk invandring är stor, säger Ingmar Karlsson.

Det som kännetecknar Wilders Frihetspartiet är stark fientlighet mot EU och islam.

Ingmar Karlsson tror inte på någon återgång till det normala förrän bägge valen är avklarade.

Stoppade ministrar

Den turkiska vreden ökade sedan utrikesminister Mevlüt Çavusoglu hade nekats att driva valkampanj i Nederländerna. Därtill hade Turkiets socialminister Fatma Betül Sayan Kaya tagit sig till Rotterdam, men hindrades från att komma till Turkiets konsulat i staden.

Hon skriver på Twitter att hon hindrats från att ta sig in på konsulatet av nederländsk polis, enligt Reuters.

Ländernas relation har störtdykt under dagen.

– De är efterföljare till nazisterna, de är fascister, mullrade Recep Tayyip Erdogan i ett tal i Ankara sedan utrikesministerns flygplan nekats landningstillstånd i Nederländerna.

Flera hundra demonstranter med turkiska flaggor samlades utanför konsulatet för att protestera.

"Inte välkommen"

På lördagskvällen meddelade det turkiska utrikesdepartementet att Nederländernas ambassadör i Ankara inte längre är välkommen att arbeta i landet.

"Vi vill att den nederländska ambassadören, som för närvarande är ledig, inte återgår till sin post på ett tag", heter det i ett uttalande.

Samtidigt spärrades Nederländernas ambassad i Ankara och konsulatet i Istanbul av, med hänvisning till säkerhetssituationen.

Planerat valmöte

Kontroversen handlar om utrikesminister Mevlüt Çavusoglus avsikt att delta i ett valmöte i Rotterdam inför folkomröstningen. Tidigare i veckan kom beskedet att det ställs in med hänvisning till att platsen där mötet skulle hållas inte längre var tillgänglig. Flera nederländska politiker hade då ställt sig negativa till mötet.

I en intervju med CNN Türk meddelade Çavusoglu att han ämnade åka till Nederländerna ändå. Han hotade med hårda ekonomiska och politiska sanktioner om han inte fick landa. Men sanktionshoten blev för mycket för Nederländerna och regeringen beslutade att inte ge tillstånd för Çavusoglus flygplan att landa.

"Galen kommentar"

President Recep Tayyip Erdogans nazistliknelse som följde beslutet togs emot med förvåning och indignation i Nederländerna.

– Det är en galen kommentar, så klart. Jag förstår att de blir arga, men här gick man långt över gränsen, sade Nederländernas premiärminister Mark Rutte om utspelet enligt Reuters.

Flera europeiska städer, bland annat i Tyskland, har den senaste tiden satt stopp för det styrande turkiska AK-partiets valaktiviteter bland exilturkar, bland annat med hänvisning till säkerhetsskäl.

På lördagskvällen anlände Çavusoglu till Frankrike, där han planerar att hålla ett tal i staden Metz på söndagen.

TT

Följ ämnen i artikeln