Syriensamtalen sägs vara "produktiva"

Publicerad 2017-01-23

Syrien. Första dagen av fredssamtal mellan rebeller och den syriska regimen i Kazakstans huvudstad Astana avslutades till synes utan några genombrott i förhandlingarna.

Men en rebellföreträdare beskriver samtalen som "produktiva".

Fredssamtalen hade kunnat bli de första där företrädare för den syriska regimen förhandlade med rebellerna direkt och inte - som tidigare - via ombud. I stället inleddes måndagen med dramatik, då rebellsidan vägrade direkta förhandlingar och samtidigt varnade för nya strider om de skulle rasa samman.

– Om de inte lyckas så har vi tyvärr inget annat val än att fortsätta strida, sade Osama Abu Zeid, en av rebellsidans talespersoner, inför mötet.

Låga förväntningar

Nästan sex år in i konflikten är förväntningarna lågt ställda inför fredsinitiativet i Kazakstan. Trots att eldupphör officiellt råder fortsätter strider att rasa i Syrien. Så sent som i söndags dödades ett 20-tal personer.

– De första förhandlingarna kommer inte att ske ansikte mot ansikte, eftersom regeringen hittills inte har uppfyllt de löften som de skrev under i överenskommelsen från den 30 december, sade en annan av rebellernas talespersoner, Yahya al-Aridi.

Men när den första dagen av indirekta samtal var över beskrev al-Aridi dem som "långa och produktiva".

Enligt en källa med insyn i förhandlingarna väntas förhandlingarna fortsätta på tisdag, då parterna ska försöka enas om en gemensam skrivelse, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Ingen kapitulation

Rebellgrupperna vill att mötet ska fokusera på att stärka den bräckliga överenskommelsen om eldupphör, som förhandlades fram i slutet av december av Turkiet och Ryssland.

Men Syriens president Bashar al-Assad har insisterat på att rebellerna lägger ned sina vapen i utbyte mot en amnestiuppgörelse, och uppmanar till en "omfattande" politisk lösning på en konflikt där mer än 310 000 människor har dödats och över hälften av befolkningen tvingats på flykt.

– Vi kommer inte att ge oss in i några politiska diskussioner. Om den syriska regimen tror att vår närvaro i Astana innebär att vi kapitulerar så är det inbillning, säger Yahya al-Aridi.

Hoppas på FN-ledda samtal

FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura, som närvarar vid samtalen i den kazakiska huvudstaden, vill att förhandlingarna ska leda till att man hittar metoder för att övervaka eldupphöret.

– Det skulle i sig vara en stor framgång, säger de Mistura, som hoppas att samtalen ska bereda väg för fortsatta FN-ledda fredsförhandlingar.

Fredssamtalen, som inleddes på initiativ av Ryssland, Turkiet och Iran, äger rum en månad efter det att regeringen återtog rebellkontrollerade delar av Aleppo, dess största framgång under kriget.

TT-AFP-Reuters

Följ ämnen i artikeln