Ryssland flygbombar i Syrien

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-09-30

Syrien. Ryssland har genomfört sina första flyganfall i Syrien. Officiellt ska attackerna vara riktade mot IS, men flygräderna tycks snarare ha utförts mot den syriska oppositionen.

Attackerna utfördes tillsammans med syriskt stridsflyg och ska bland annat ha genomförts i provinserna Homs, Hama och Latakia. Enligt det ryska försvarsdepartementet bombades mål som ska ha ockuperats av Islamiska staten (IS), men både USA och Frankrike uttrycker oro över att anfallen snarare verkar ha varit riktade mot andra oppositionsgrupper som strider mot den syriske presidenten Bashar al-Assads trupper. Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius säger till AFP att man bara stödjer flygattacker mot IS och "andra terroristgrupper".

– Det råder ingen tvekan om att Assads ställning förstärks. Det ökar ju Assads möjligheter att klamra sig kvar, säger Stefan Ring, generalsekreterare vid Allmänna Försvarsföreningen.

Svår samordning

Ryssland informerade både USA och Israel om bombningarna någon timme i förväg, och ska ha uppmanat att amerikanskt flyg att hålla sig borta från syriskt luftrum under attackerna. Frankrike, som också genomför flygattacker i Syrien, säger sig dock inte ha informerats. Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov säger att Ryssland är redo att upprätta en stående kommunikationskanal med bland annat USA för att samordna attackerna i Syrien. Lavrov säger också att Ryssland planerar att lägga fram förslag till en resolution i FN:s säkerhetsråd om enighet mellan alla styrkor som kämpar mot terrorism och IS - det vill säga även den syriska regimen. USA:s utrikesminister John Kerry säger att lösningen på Syrienkrisen inte kan vara en allians med al-Assad.

Enligt den ryske presidenten Vladimir Putin är flygattackerna en "temporär" insats, och han utesluter att marktrupper sätts in. Det ryska parlamentets överhus godkände tidigare under onsdagen genomförandet av flygattacker i Syrien. Omröstningen skedde sedan Syriens president Bashar al-Assad bett Ryssland om militär hjälp i kampen mot extremistgruppen IS.

Väst har ingen lösning

Ryssland har den senaste tiden kraftigt stärkt sin position i Syrien, såväl militärt som diplomatiskt. Gudrun Persson, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, anser att Ryssland på allvar tagit en tydligare roll i konflikten.

– Man har skickligt spelat de kort som man haft. Man har tagit den här rollen då den amerikanska koalitionen inte varit särskilt lyckosam.

Stefan Ring säger att den ryska upptrappningen kan få europeiskt stöd.

– Det är tydligt att USA och västvärlden inte har någon lösning. Då kan det finnas länder i Europa som ser de ökande flyktingströmmarna och tycker att hotet mot sammanhållningen i EU är större än problemet med att samarbeta med Ryssland.

Ring tror också att det finns en koppling till konflikten i Ukraina, som lett till hårda sanktioner mot Ryssland.

– Jag tror att Rysslands förhoppning är att vi ska börja väga sanktionerna. Om Europa uppfattar att det ryska agerandet kan mildra flyktingströmmarna så hoppas nog Ryssland att händelseutvecklingen i Ukraina ska förändras.

TT

Följ ämnen i artikeln