Kampen om brittiska väljare i gång

Publicerad 2016-02-20

EU. EU håller vårt land tillbaka, anser en av överenskommelsens belackare. Vi blir friare utan EU säger en annan. Bläcket hade knappt torkat innan striden om det brittiska medlemskapet tog vid.

Den 23 juni röstar folket om landet ska bli kvar i EU.

Det var inte lätt, men i allra högsta grad nödvändigt att gå emot premiärministern, anser justitieminister Michael Gove som valt att ställa sig på "lämna EU-sidan".

"Vårt land skulle vara friare, rättvisare och vi skulle klara oss bättre utanför EU", resonerar Gove enligt BBC.

Han är inte ensam om att gå emot sin chef, det gör en rad ministarar, däribland kulturministern och arbetsmarknadsministern.

Londons borgmästare

Hur en av nyckelspelarna ställer sig, Londons borgmästare Boris Johnson, är ännu oklart. Johnson är uttalad EU-skeptiker och nejsidan hoppas på hans röst. I så fall blir Johnson en svår motståndare för Camerons ja-linje.

Men flertalet ministrar i Camerons regering, bland dessa exempelvis näringsministern Sajid Javid och inrikesminister Theresa May, sluter upp bakom sin premiärminister, rapporterar BBC.

– Det kommer att bli ett av de största beslut som landet fattar i vår livstid, sade David Cameron själv när han inför en skog av kameror och mikrofoner utanför 10 Downing Street berättade att folkomröstningen ska äga rum den 23 juni.

Däremot, säger han, kommer Storbritannien aldrig att införa euron.

Flera dagstidningar i Storbritannien är också skeptiska till Camerons uppgörelse med EU, som de anser har alldeles för många eftergifter. I Daily Express lyder rubriken "Camerons Climbdown" (ungefär Camerons reträtt). The Daily Telegraph skriver att framstegen är "ynkliga" och konservativa The Times kallar det hela "en illa dold fars".

Hur gör Sverige?

Det brittiska regeringspartiets politiska motståndare Labour och dess ledare Jeremy Corbyn har tidigare meddelat att partiets officiella linje är att Storbritannien ska stanna kvar inom EU - men det finns nejsägare bland Labours parlamentariker också.

Jeremy Corbyn var själv måttligt imponerad av den överenskommelse som Cameron förhandlat fram med övriga EU-ledare, och benämnde den som en "bisak ämnad att blidka kritiska röster inom Konservativa partiet".

I uppgörelsen ingår bland annat att britterna kommer att kunna dra ner på vissa sorters socialbidrag till inflyttade EU-medborgare under en sjuårig övergångsperiod. Det blir även möjligt för britterna att betala ut mindre i barnbidrag till barn som är bosatta i andra EU-länder, men vars föräldrar arbetar i Storbritannien.

Samma möjlighet ges även till alla andra EU-länder - och kan komma att införas även i Sverige.

– Vi har inte tagit ställning till den frågan... Det är inget som vi har tänkt att driva och göra, men jag vill återkomma till det, sade Löfven efter mötet.

TT

Följ ämnen i artikeln