Frustration över Trumpbeslut hos världsledare

Publicerad 2017-01-29

USA. Kritiken rasar in från ledare runt om i världen efter Donald Trumps beslut om inreseförbud för människor från sju stater med i huvudsak muslimsk befolkning.

"Rena presenten till extremister" anser Irans utrikesminister. Arabförbundet uttrycker "djup oro" över beslutet.

"Det här beslutet ökar misstro och motsättningar mellan människor. Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt undan krig och konflikter. Det är alla länders solidariska ansvar att hjälpa dem, även USA:s" skriver Margot Wallström (S) om den amerikanske presidentens drag i en kommentar till TT.

Hon anser att det finns "flera otydligheter i detta beslut", och efterlyser ett klargörande från den amerikanska administrationen om vad som gäller för personer med dubbelt medborgarskap samt för dem som har annat ursprungsland. På måndagen ska UD träffa USA:s chargé d'affaires och diskutera frågan, och svenskar som undrar om de är drabbade uppmanas att ta kontakt med amerikanska ambassaden i Stockholm och sin researrangör, skriver Wallström vidare.

Hjälper terroristrekrytering

Dekretet innebär att människor från sju i huvudsak muslimska länder stoppas från att besöka USA. Dessutom stoppas allt flyktingmottagande under 120 dagar, och syriska flyktingar stoppas från att komma in i USA på obestämd tid. De aktuella sju länderna som stoppas av inresebeslutet är Iran, Irak, Libyen, Sudan, Somalia, Syrien och Jemen.

Irans utrikesminister anser att Trump spelar terrorister i händerna:

"Kollektiv diskriminering hjälper terrorister i rekryteringen genom att fördjupa de klyftor som extremistiska demagoger använder som argument för att få fler anhängare", skriver Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif bland annat i en serie Twitterinlägg.

Irans svar till Donald Trump är ett beslut om att inte låta amerikaner få visum för att besöka Iran.

Arabförbundet, där flera av de utpekade länderna är medlemmar, uttrycker på söndagskvällen, "djup oro" och kallar restriktionerna "oberättigade".

"Ställ in statsbesöket"

Tysklands förbundskansler Angela Merkel är också kritisk.

– Även om hon är övertygad om att kampen mot terrorism både är nödvändig och avgörande så rättfärdigar inte det att människor behandlas som misstänkta på grund av sin bakgrund eller tro, säger Merkels talesperson Steffen Seibert till Der Spiegel.

Enligt Seibert ska Merkel ha framfört kritiken mot beslutet under helgens telefonsamtal med Donald Trump.

Storbritanniens premiärminister Theresa May, som besökte Trump i USA för bara några dagar sedan, markerar också emot Trumpdekretet:

"Storbritannien instämmer inte i det här synsättet", meddelar hon via en talesman.

Tjeckiens ledare positiv

Samtidigt växer kritiken i Storbritannien mot ett planerat statsbesök i landet i sommar. Oppositionsledaren Jeremy Corbyn säger enligt The Guardian att "Theresa May sviker det brittiska folket om hon inte ställer in statsbesöket och fördömer Trumps handlingar i starkaste ordalag".

Ett av få statsöverhuvuden som applåderar beslutet är Tjeckiens president Milos Zeman:

"USA:s president Trump skyddar sitt land, han bryr sig om sina medborgares säkerhet. Exakt vad eliterna i EU inte gör" hälsar Zeman via sin talesperson.

TT

Följ ämnen i artikeln