Terrordåd väntas inte påverka britters röstande

Publicerad 2017-06-05

Storbritannien. Ofta brukar sittande regeringar öka sitt stöd efter omskakande händelser, såsom terrordåden i Storbritannien.

Men premiärminister Theresa May verkar inte kunna räkna med den effekten inför torsdagens nyval, enligt statsvetare.

Försvar, säkerhet och terror är traditionellt paradgrenar för Mays Konservativa parti. Premiärministern har dessutom lång erfarenhet av att hantera sådana frågor från sin tid som inrikesminister.

Men regeringen har inte ökat sitt stöd efter dådet i Manchester för två veckor sedan, enligt opinionsmätningar.

Tvärtom verkar Mays rival, socialisten och mångåriga fredsaktivisten Jeremy Corbyn, ha fortsatt knappa in på henne inför torsdagens val.

– Det finns inga tecken på att Manchesterdådet gjorde någon skillnad. Så därför finns det ingen anledning att tro att dådet i London (i lördags) kommer att göra det heller, säger opinionsexperten John Curtice, professor vid University of Strathclyde, till TT.

Tydliga åsikter

En anledning kan vara att valkampanjens stridsfrågor i ett sådant här sent skede är så pass etablerade att debatten fortsätter i samma spår, säger Curtice.

Båda partierna har redan hunnit hamra in sina ståndpunkter kring hur man vill hantera hotet från terrorn.

– Labour har lyckats koppla ihop frågan med sina argument kring behovet av att spendera mer pengar på offentlig service, i det här fallet på sjukvård och polis. Så båda sidor har kunnat bygga ett narrativ kring sina traditionella styrkor och budskap.

Jeremy Corbyns förmåga att agera med kraft mot säkerhetshot har ifrågasatts. Hans motståndare har utmålat honom som en "mjukis" och har pekat på hans nedrustningsengagemang och Nato-motstånd.

Ifrågasatt ledarskap

Men de åsikterna fick han inte genomslag för i Labours valmanifest.

– Det verkar ha desarmerat många potentiella attacker som de konservativa velat rikta mot Labour, säger Nicholas Aylott, statsvetare vid Södertörns högskola.

Han är också tveksam till om terrordåden kommer att påverka valutgången.

– Det kan gynna premiärministern att det pågående politiska samtalet avbryts. Många bedömare anser att hon hamnat rätt i tonläget i sina reaktioner på dåden. Hennes erfarenhet som inrikesminister är också en fördel.

– Men det stora problemet för May har varit att hennes ledarskapsförmåga framstått som tunn efter att hon tvingats backa från flera centrala vallöften.

TT

Följ ämnen i artikeln