Obama och Putin närmar sig om Syrien

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-09-29

FN. Ryssland och USA ska fortsätta samtala om Syrien och försöka nå en gemensam lösning, är budskapet efter mötet mellan ländernas ledare. Många stötestenar återstår, men närmandet tyder på att Putin är på väg in från kylan, anser experter.

– Det finns möjlighet att jobba på att lösa gemensamma problem tillsammans, sade den ryske presidenten Vladimir Putin efter mötet med sin amerikanske kollega Barack Obama i FN-högkvarteret på måndagen, enligt Reuters.

Putin öppnade för att inleda ryska flyganfall mot Islamiska staten (IS), vid sidan om dem som genomförs av den USA-ledda koalitionen.

Men när det gäller den syriske presidenten Bashar al-Assads öde återstår oenigheten, som underströks när de båda ledarna höll sina tal i FN:s generalförsamling före mötet. Putin sade att det är ett "enormt misstag" att inte samarbeta med Syriens president i kampen mot IS, medan Obama kallade al-Assad en "barnadödande tyrann" och höll fast vid att han inte kan sitta kvar.

Närmande om Syrien

Men Obama öppnade samtidigt för samarbete med Ryssland och Iran om en lösning på Syrienkrisen. USA:s utrikesminister John Kerry sade i en intervju med amerikanska MSNBC att Ryssland och USA nu åtminstone är överens på några grundläggande punkter - däribland att någon form av kontrollerad övergång är nödvändig i Syrien.

Gudrun Persson, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, tror att Putins vilja att framstå som konstruktiv kan få honom att tona ned kravet på att al-Assad måste sitta kvar.

– Det ryska stödet (till Syrien) är primärt knutet till staten Syrien och det viktigaste för Ryssland är att det inte blir en statskollaps, säger hon till TT.

Normaliserade relationer

Utrikesminister Margot Wallström säger att Sverige vill se ett fortsatt stöd för FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura.

– Det är svårt att veta hur de här länderna tänkt sig en övergång till ett annat styre och vad Assadregimens roll ska vara i det.

Relationerna mellan USA och Ryssland har närmat sig kalla krigsnivåer sedan Rysslands annektering av Krim i fjol. Men måndagens möte innebär en normalisering, säger Kristian Gerner, professor emeritus i historia vid Lunds universitet.

– Och det är en framgång för Putin att han i hemmapropagandan kan framställa sig som en statsman som tas på allvar.

TT

Följ ämnen i artikeln